Legendaren Leonard Cohen är död – blev 82 år gammal

Ännu en magisk röst har tystnat. I natt bekräftade skivbolaget Sony Music att den legendariske kanadensiske sångaren, låtskrivaren och poeten Leonard Cohen har lämnat jordelivet. Han blev 82 år gammal.

”Det är med djup sorg vi berättar att den legendariske poeten, låtskrivaren och artisten Leonard Cohen har avlidit. Vi har förlorat en av musikvärldens mest vördade och produktiva visionärer. En minnesceremoni kommer att äga rum i Los Angeles vid en senare tidpunkt. Familjen önskar att få sörja i avskildhet.”‘

Leonard Cohen föddes den 21 september 1934 i Westmount, Quebec, i Kanada. Han har under sin långa karriär sålt över 60 miljoner album och dessutom gett ut både diktsamlingar och romaner. 

Bland hans mest kända låtar finns ”Chelsea Hotel”, ”I’m Your Man” – och ”Hallelujah”. 2008 blev Leonard Cohen invald i Rock and Roll Hall of Fame.

Wikipedia

Efter att Cohens skivbolag Sony Music bekräftat på Facebook att den älskade artisten avlidit har hyllningar från hela världen strömmat in. ”En brilliant kanadensisk artist gick vidare i dag. Leonard Cohen, vila i frid. Hallelujah”, skriver skådespelaren Kiefer Sutherland.

Och en annan legendarisk sångröst uttrycker det som vi alla känner: ”Ännu en magisk röst har tystnat”, skriver Bette Midler.

I hemlandet Kanada har beskedet tagits emot med stor sorg. Och i hemstaden Montreal kommer flaggorna i dag att vaja på halvstång.

”Vi har förlorat en av våra största ambassadörer och ikoner”, skriver Montreals borgmästare Denis Coderre.

Leonard Cohen blev 82 år gammal. Dödsorsaken är ännu okänd.

Wikimedia

Vila i frid. Vi glömmer dig aldrig.