Loa Falkman vrålar ”nu sjunger vi” – låtvalet får tusentals att stämma in i magisk allsång

Att stå inför ett bubblande folkhav och trollbinda med sin röst är få förunnat. Men frågan är om någon i Sverige besitter den egenskapen bättre än Loa Falkman.

69-åringen är en av Sveriges mest folkkära artister och underhållare. Han har uppträtt i allt från opera till musikaler, konserter och varit med i olika filmer.

Men ett av de starkaste framträdandena från Loa Falkman, åtminstone för min egen del, kommer från 2013. Det är ett minst sagt imponerande klipp som sågs av tusentals tv-tittare och också blivit omåttligt populärt på nätet efteråt.

Under den tiden, i maj, pågick ishockey-VM i Globen och det svenska landslaget tampades om guldet tillsammans med bland annat Finland och Kanada.

I VM-matcher spelas de båda ländernas nationalsång innan varje match och Loa Falkman fick den stora äran att framföra ”Du gamla du fria” inför varje gång Sverige skulle spela. I takt med att turneringen gick allt bättre för svenskarna blev Falkmans skönsång ett allt starkare inslag – och de svenska fansen klämde i för fulla muggar när Falkmans operaröst ekade inne i Globen.

Det här klippet är från ett ännu bättre tillfälle. Turneringen gick så pass bra att Sverige plockade hem guldmedaljen. Någon dag efter finalen väntade traditionsenligt firande i Kungsträdgården i Stockholm.

Men trots tusentals supportrar på plats och hela det svenska landslaget samlat med guldmedaljerna om halsen var det en man som stal showen. Jo, jag talar förstås om Loa Falkman. 

Det är bara att skruva upp volymen och njuta över den här nationalsångsversionen, när Loa Falkman sjunger ”Du gamla du fria” med tusentals fans i värmen i Kungsträdgården.

Nu är det dags för mästerskap igen och går allt vägen kan landslaget ta ett nytt guld. Kanske får vi då höra mäktiga Loa Falkman ännu en gång i Kungsträdgården?

Dela om du också tycker att Loa Falkman har en otrolig sångröst!