Mannen tolkar ”Amazing Grace” på munspel – resultatet ger miljontals gåshud

Musik kan komma i väldigt många häftiga former, och inte minst intrument. En låt kan göras på hundratals olika sätt med gitarrer, fioler, säckpipor eller bara röster – och det är också därför musik har den där speciella förmågan att alltid förnya sig och skapa nya uttryckssätt som gör det så himla vackert. 

Ett instrument som jag alltid tyckt har varit häftigt är munspelet, ett instrument som spelats i årtionden och kanske är mest förknippat med bluesen. Men genom åren har munspelet hittat in i andra musikgenrer och Bob Dylan var den som verkligen fick mig att upptäcka det här fantastiska instrumentet. 

I USA har munspelet varit en stor del av countryn och en av de artister som verkligen använt det på ett häftigt sätt är Chadburn Spivey. I videon du ska få se nedan sitter han utomhus på vintern och förbereder sig för att spela den amerikanska psalmen ”Amazing Grace”, som skapades redan i slutet av 1700-talet.

Genom åren har många gospelartister gjort låten, bland dessa Aretha Franklin, och flera svenska artister har gjort svenska tolkningar. Men när Chadburn Spivey sitter utomhus i den kalla vintern och spelar den på munspelet får jag verkligen rysningar. Det fantastiska ekot ger låten en helt annan dimension – och munspelet i sig tycker jag är ett så starkt känslomässigt instrument som verkligen kan framkalla både glada och ledsna känslor. 

Den här versionen av ”Amazing Grace” är verkligen en av mina absoluta favoriter – och den bevisar om inte annat att det går att skapa fantastisk musik utan att någon sjunger i låten. Klippet har setts av över en miljon människor på Youtube och Faceboook, och jag föstår verkligen varför.

Lyssna och njut!

Vilken fantastiskt version av en så vacker låt. Dela gärna vidare artikeln om du också uppskattade Chadburns munspelsframträdande.