Nu gratulerar vi svenske producenten Max Martin som får Polarpriset 2016.

Nu är det klart vilka som får årets Polarpris. En av dem är den svenske musikproducenten Max Martin – som har en lång rad hits i bagaget. Den andra är mezzosopranen Cecilia Bartoli.

På onsdagsmorgonen blev det klart vilka två personer som får Polarpriset 2016. Utmärkelsen delas ut till Max Martin och Cecilia Bartoli den 16 juni, då de får ta emot priset från kung Carl XVI Gustaf i Stockholms konserthus. De får en miljon kronor, en glasstatyett – och ära så klart.

Max Martin, egentligen Martin Sandberg, är ett känt namn för många svenskar. Men ändå är det många som har svårt att förstå hur stor han faktiskt är. Han är en av de mest framgångsrika producenterna i världen och har skrivit låtar åt artister som Britney Spears, Bon Jovi, Katy Perry, Backstreet Boys, Celine Dion och Justin Bieber.

Max Martin och Cecilia Bartoli gör nu tidigare Polarpristagare som Patti Smith, Bob Dylan, Emmylou Harris, Led Zeppelin och Chuck Berry sällskap.

Bildkälla

Polarpriset instiftades av Stig ”Stikkan” Andersson 1989, och har delats ut årligen sedan 1992. De första att vinna var Paul McCartney och de baltiska staterna. Det delas ut till enskilda personer, grupper eller institutioner ”för betydande insatser inom musiken”.

Sveriges producentstolthet Max Martin har skapat musik i över 20 år och har fått flera priser och utmärkelser. Bland annat en grammis och Årets svensk i världen. Han har har haft fler listettor på amerikanska Billboard än de flesta andra – endast överträffad av John Lennon och Paul McCartney. Han har i åtta år i rad utsetts till Årets låtskrivare av den amerikanska musikorganisationen, American Society and Composers.

Gilla gärna om du tycker att Max Martin förtjänar priset.

Publicerad av Newsner musik, gilla gärna