Rockbandet bojkottar svenska festivalen efter våldtäkterna.

Årets upplaga av festivalen Bråvalla utanför Norrköping kantades av flera våldtäkter, sexuella ofredanden och försök till våldtäkter. Något som har upprört mängder av människor och väckt stor debatt. En av alla som gått ut och kraftfullt fördömt det inträffade är den den svenska artisten Zara Larsson som på twitter bland annat skrev ”Fyfan för dig som helt skamlöst våldtar en tjej i publikhavet. Du förtjänar att brinna i helvetet”. Och nu väljer den brittiska rockgruppen Mumford and Sons, som spelade på årets festival, att bojkotta festivalen i framtiden om inte kraftiga åtgärder vidtas.

Såhär skriver bandet på sin Facebook-sida om det inträffade:

”Vi är bestörta över att höra vad som hänt på Bråvallafestivalen förra helgen. Festivaler är en plats där musik och människor ska firas, en plats att gå och där man ska känna sig säker. Vi är alldeles tagna av dessa hemska rapporter.

Vi kommer inte att spela på den här festivalen igen förrän vi fått försäkringar från polisen och organisatörerna om att de gör något för att bekämpa vad som verkar vara en avskyvärt hög siffra av anmält sexuellt våld.”

– Det är fruktansvärt. Vi gråter och är ledsna. Det är förjävligt att det här ska få inträffa i det moderna samhälle vi lever i. Det här sträcker sig ju längre än festivaler. Det är ett samhällsproblem och kommer fortsätta vara det tills människor slutar ta sig friheter som inte är deras, som kränker andra människors utrymmen och kroppar, säger Niklas Westergren, marknadschef på FKP Scorpio som arrangerar Bråvallafestivalen till Aftonbladet om det inträffade.

Han tillägger också att man redan inlett arbetet med att gå igenom säkerheten för att utvärdera hur man kan förbättra arrangemanget längre fram.

– Vi har redan ett säkerhetsarbete som vi tar på stort allvar och jobbar väldigt hårt med. Det här är en stor process som kommer att ta tid att gå igenom. Så vi får återkomma med förbättringar. Kanske behövs det mer vakter vid scenen som kan se och upptäcka saker, säger Niklas Westergren.

Publicerad av Newsner musik, gilla gärna