Beslut i natt: Det blir gratis att surfa med mobilen inom EU.

Att resa utomlands och glömma att stänga av roamingen kan få förödande konsekvenser för plånboken. Men den 15 juni 2017 kommer det bli gratis att surfa med mobilen inom EU, skriver Dagens Nyheter.            

Att komma hem från semestern och överaskas av en saftig telefonräkning för att man glömde att stänga av roamingen utomlands kan vara riktigt jobbigt.

Men nu blir det ändring på det. Efter 12-timmars förhandlingar inatt beslutades att säga hejdå till roamingen. Den 15 juni 2017 ska alla extra avgifter för att använda mobiler utomlands vara borta i EU. Roamingavgifter på samtal, sms och data ska då vara helt avskaffade, skriver DN.

– Det här är en stor framgång för EU och det lettiska ordförandeskapet, säger, Anrijs Matiss, Lettlands transportminister, enligt DN.

Egentligen skulle roamingavgiften inom EU avskaffas redan i december 2015, men medlemsländerna ställde sig emot detta.

Redan nästa vår kommer vi börja märka av de lägre priserna. Från april 2016 får operatörer inte ta ut mer än 46 öre per samtalsminut eller megabyte mobildata. Och när man messar utomlands får man max lägga på 18 öre som avgift. Dessa priser är exklusive moms, uppger DN

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.