För 20 år sedan sjönk en container full av Lego – nu måste denna man hantera följderna

För 20 år sedan sjönk en container full av Lego – nu måste denna man hantera följderna

Nedskräpningen av våra hav är ett av vår tids största miljöproblem. Det ser inte bara otrevligt ut – det dödar också. Varje år dör eller skadas tusentals sjöfåglar, fiskar och däggdjur för att de har fastnat eller ätit av vårt skräp. En stor del av soporna är av plast, som bryts ner mycket långsamt. En plastmugg kan finnas kvar i över 100 år.

Varje år dumpas flera miljoner ton skräp i våra hav. Dels från fartyg, besättningen slänger helt enkelt sitt avfall i vattnet, men också från land.

En man som är väl medveten om detta enorma problem är 59-årige Rob Arnold.

rob
Facebook

Kontaminerade kustlinjer är en vanlig syn för miljöaktivisten Rob Arnold. Som en av flera volontärer hos en organisation som håller havskusterna i Cornwall, England, rena från skräp.

rob2
Facebook

För några veckor sedan publicerade han bilder från en upptäckt på stranden där han vanligtvis jobbar. Det var en fasansfull sådan. Precis överallt på stranden var det skräp, och Rob, som vanligtvis kan gå och plocka skräp på egen hand förstod att han behövde hjälp. 

”Jag är hyfsat van vid skräpet eftersom jag har gjort det här i fyra år. Men det var chockerande hur det såg den här gången”, skriver han till en av bilderna.

rob3
Facebook

Det var på Tregantle Beach i staden Plymouth, England som denna fasansfulla gick att se. Plast och andra föremål i olika former, färger och material sköljde in från vattnet i omgång efter omgång.

rob4
Facebook

Till en av vännerna skriver miljökämpen: ”Jag kände verkligen att nu har det gått för långt och det kanske blir ett för stort att få bort allting, men tänkte att vi kan lika gärna testa. Det var som att havet hade spytt upp det och visade det för oss. Jag kände att det var vår plikt att städa upp det.”

rob5
Facebook

Rob samlade ett gäng människor som också kände sig engagerade. De gjorde ett tappert försök – och lyckades få stranden ren och fin igen. På Robs uppfart fanns sedan allt skräp samlat i 33 säckar.

rob6
Facebook

När han sedan publicerade bilder av innehållet på Facebook kunde människor knappt tro sina ögon. Lego i alla möjliga former hade legat och skräpat i havet.

rob7
Facebook

Han tog bilder för att illustrera vår tids sjuka beetende. Hur vi tar vår miljö för givet och hur vi skräpar ner på ett sätt som är på väg förstöra vår planet.

rob8
Facebook

Detta är en riktig tankeställare som alla borde ta del av. Tillsammans kan vi ju faktiskt påverka vår omgivning och på det sättet få bort denna förkastliga hantering av vår planet. För ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Gilla och dela om du håller med och hoppas att fler börjar tänka på hur vi hanterar vår natur.