Framtiden för vår miljö ser ljus ut när man ser denna sjukt häftiga grej.

Klimatångesten sköljer över oss.
Men det finns saker som ger hopp om en bra framtid också.
Det här är en riktigt häftig: solcellsvägar.

Det låter helt otroligt. Solcellsvägar som du kan köra på, gå på, leka på, idrotta på. Allt du kan göra med en vanlig väg och den minskar växthusgaserna med 75%.
Men det är inte nog.
Med solcellsvägar kan man ladda elbilar var som helst på vägen. Vägarna kan leda el till alla hus i närheten och det blir aldrig mer strömavbrott.
Men framför allt: Vägarna alstrar energi från solen och kan enligt beräkningar skapa lika mycket el som ett land behöver om det var fullt utbyggt.

De har dessutom några bra bieffekter. Eftersom vägen innehåller led-lampor behöver man aldrig måla vägarna. Man kan ändra texten i vägar med lampor och göra om när det behövs. Eftersom vägen är tryckkänslig kan man också varna förare om till exempel en älg springer ut i vägen.

Det blir ännu bättre. Särskilt för oss i Sverige: Aldrig mer snö och is på vägarna. Solcellsvägarna lagrar solenergin och värms upp så att snön smälter. Tänk på hur många liv vi skulle spara från olyckor. Tänk på hur mycket av vår luft som skulle må bättre när vi kunde göra oss av med alla dubbdäck.

Hjältarna bakom? Julia och Scott Brusaw heter uppfinnarna. Här kan du stödja utvecklingen av solcellsvägar och glöm inte att dela så att fler känner till detta och vi kan påverka politiker att utveckla vägarna.