Havsorgeln i Kroatien har fascinerat tusentals med sin musik. Här kan du lyssna på tonerna.

Det finns många läckra byggnadsverk i vår värld, men det här var bland det häftigaste jag sett på länge. När kroatiska staden Zadar skulle byggas upp igen efter Andra världskriget var det allmänt kaos. Området som låg mot havet förvandlades till ett stort och grått betonglandskap och ingen tyckte nog att det såg särskilt trevligt ut. Det var därför den kroatiske arkitekten Nikola Bašić fick chansen att göra detta konstprojekt, som har fascinerat tiotusentals människor sedan 2005. När jag förstår hemligheten bakom varför folk vallfärdar hit kan jag bara tänka en enda tanke: Hit vill jag också!

I ett fascinerande samarbete mellan människa och naturens krafter lät Nikola Bašić bygga in ett experimentellt musikinstrument i de vita marmortrapporna.

Källa

sea-organ-nikola-basic-morske-orgulje-zadar-croatia-6

”Havsorgeln”, eller ”Morske orgulje” som den kallas på kroatiska, stod klar att beskåda 2005. Tanken är att havsvatten och vind som viner genom hålen ska generera i musik.

Tonerna beskrivs som slumpartade men harmoniska. Många tycker ljuden som skapas är vackra, men också lite kusliga.

Källa

sparabild88

”Havsorgeln” i Kroatien är ett av tre liknande instrument som finns i världen. I Blackpool, Storbritannien och San Francisco finns två andra.

Källa

orgel1

Här kan du lyssna på orgeln. Visst är det ett vackert ljud?

Publicerad av Newsner Häftigt, gilla gärna