Kvinnan plockar upp en sjöborre från havet, men titta nu när hon vänder på den

Ibland är det inte så lätt att förstå, men alla djur på vård jord fyller en viktig funktion – även de mest udda och anonyma. 

Om du någonsin sett sjöborrar på nära håll kan det vara svårt att hävda att det skulle finnas någonting fascinerande med dem.

Kolla bara på denna sjöborre av typen clypeasteroida, som har mindre taggar än den vi är vana vid. När de ligger i vattenbrynet eller på stranden kan man ofta tro att de är döda, eftersom de inte tycks röra sig.

Men har du verkligen tittat tillräckligt nära?

© Youtube

Det var när denna kvinna plockade upp en typ av sjöborre på stranden som hon gjorde en spännande upptäckt. 

Detta liknande ingenting hon hade sett förut – för det där hon hade i handen levde! 

Faktum är ju att vissa människor inte har en aning om att sjöborrar faktiskt är levande varelser.

© Youtube

När kvinnan i klippet tar upp och jämför den gröngula, döda sjöborren med den svartlila som ligger intill – ja, då ser vi att den både lever, andas och rör sig för fullt. 

En clypeasteroida äter små mikroskopiska organismer som flyter omkring i vattnet och därför har den små, små borst undertill som rör sig frekvent.

Det blir till ett rätt så makalöst skådespel. 

©Youtube

Och när du ser detta levande exempel på hur fantastisk vår natur kan vara, är det svårt att inte hålla ögonen öppna nästa gång du är på en strand där dessa varelser kan befinna sig!

Dela gärna vidare detta fascinerande klipp om du också tycker det är viktigt att vi ALLTID visar ömhet och repekt för andra varelser – oavsett form!