När den här syrsan dödas händer något lika skrämmande som häpnadsväckande.

Det här måste du se för att tro på.
Det ser ut som hämtat från en Science Fiction-film.
Riktigt läskigt – men verkligen på riktigt!
Se själv videon innan vi går vidare och förklarar hur hemsk den här figuren är på riktigt.

Av allt att döma är det här en tagelmask som tar sig ut ur bönsyrsan när den dödas.
Vilket inte bara förklarar vad som händer – det gör det nästan ännu läskigare.
Tagelmasken kan nog beskrivas som en av de läskigaste parasiter som finns. Inte nog med att den tar sig in i magen på sina värddjur, den tar även över hjärnan.

Masken bor och lever i sjöar, medan larven kläcks på land. Larven blir snart uppäten av en insekt, oftast en gräshoppa, och det är nu det läskiga börjar. Larven borrar sig genom tarmväggen och plötsligt ändrar gräshoppan sitt naturliga beteende. I stället för att normalt sätt undvika vatten drar den sig mot vattnet så att tagelmasken kan krypa ut ur insekten och leva vidare.

Lyckligtvis är tagelmasken helt ofarlig för människan och alla däggdjur. Men det är inte alla parasiter. Mycket tyder på att Toxoplasmal gondii har liknande egenskaper. Toxoplasmal gondii är en encellig protozoisk parasit som kan infekteras av människan och de flesta andra däggdjur.

Människan kan få parasiten genom att äta rått eller dåligt tillagat kött. Den här illvilliga parasiten kan framför allt förändra beteendet hos råttor och möss. Den gör så att råttor blir mindre rädda för katter vilket gör att det är större chans att de blir uppätna – så att parasiten kan föröka sig. Parasiten förökar sig nämligen i kattens mage.

Det har även spekulerats i att parasiten kan förändra beteendet i hjärnan hos människor. Även om det är betydligt mindre risk så har samband hittats hos människor med specifik blodgrupp, som fått högre riskbenägenhet och långsammare reaktioner. Parasiten kan också skapa personlighetsförändringar hos människor med nedsatt immunförsvar som till exempel AIDS-smittade personer. En dansk studie visar också högre självmordsbenägenhet hos kvinnor som var smittade av parasiten.

Tyckte du det här var intressant? Då borde du dela det på facebook.
Har du inte fått nog så hittar du ännu en mask som tar sig ur en insekt i nästa klipp: