Sju av tio bananer i matbutiken har detta gift. Barn är extra känsliga för kemikalierna.

Sju av tio bananer i matbutiken har detta gift. Barn är extra känsliga för kemikalierna.

Vi tror kanske att gifterna numer är borta ur frukten.
Eller att giftet försvinner när vi sköljer med vatten?
Nya tester avslöjar någonting helt annat.

De senaste testerna livsmedelsverket gjort på oekologisk frukt ger ett skrämmande resultat. Naturskyddsföreningen har granskat resultaten som visar att det finns giftiga kemikalier i mängder av frukter i din matbutik. Frågan är vad som är värst? Att våra barn får i sig en massa kemikalier? Eller att arbetare på odlingarna i utvecklingsländer får lungkollaps, vilket kan leda till döden, för att vi ska kunna äta billiga bananer?

Här är listan på frukter du borde välja ekologiskt:

Bananodlarna får lungkollaps
Oekologiska bananer besprutas tungt. I 67% av testerna hittades rester av kemikalier. Bananodlingar använder parakvat: ett av världens farligaste bekämpningsmedel. Det är förbjudet i hela EU sedan lång tid tillbaka. Det skadar naturen, men framförallt är det farligt för människor som arbetar på odlingarna som bland annat kan drabbas av lungkollaps. Naturskyddsföreningen berättar också att många andra tropiska frukter som ananas och mango kommer från lika hårt besprutade plantager. 

Vindruvor är värst
Vindruvor är en barnfavorit. Tyvärr också en favorit för kemikalier. I 96 av 100 prov fanns rester av bekämpningsmedel.
Sköljer du av vindruvorna? Toppen! Men många av gifterna verkar inifrån frukten så det hjälper inte. Ännu tråkigare blir det när du får veta att även i russin och vin finns det rester.

Äpplen som ger cancer?
Hela 9 av 10 äpplen hade rester av bekämpningsmedel. I en del hittades karbendazim. Ämnet misstänks vara cancerogent, hormonstörande och reproduktionsstörande. Bra att du sköljer äpplen, men karbendazim finns i hela frukten så det hjälper inte mycket.

Citrus ger också cancer?
Ekologisk citrus möglar fort. Därför behandlas oekologisk citrus med imazalil. Då håller frukten sig fräsch och fin länge. Nackdelen? Imazalil misstänks vara cancerogent och hormonstörande. Akta dig framför allt för skalet, men även fruktköttet kan ha kemikalier i sig.

7 av 10 testade päron har gifter
I Sverige går det jättebra att odla ekologiska päron. Men det görs knappt – och du gör det bra om du lyckas hitta svenskodlade ekologiska päron.

Men är detta verkligen så farligt?
Detta är omstritt. Värdena ligger under EU:s gränsvärden och enligt Livsmedelsverket är det inte farligt då halterna i de flesta fall väldigt låga. Men med gränsvärden finns många problem, rapporterar Naturskyddsföreningen.
1) EU:s bedömning av gränsvärden handlar om en ”accepterad risk” för människor. Inte om farligt eller ofarligt. Tycker du att accepterad risk är OK?
2) Cocktaileffekten: I dag  bedöms varje kemikalie för sig. Men det finns exempel på när två kemikalier kan samverka och bli 100 gånger starkare än var för sig. Den bedömningen görs inte i dag.
3) Kunskapen om långsiktiga risker är liten då forskningen inte hinner med.
4) För barn och foster finns det tecken på att mycket små ämnen vid fel tillfällen kan göra skada.
5) Självklart förstås att det är dåligt för miljön och riskerar odlarnas hälsa.

Så här undviker du gifterna:

Välj ekologiskt
Men är det inte gifter i ekologiskt? Nej av 62 tester livsmedelsverket gjort fanns det bara spår av bekämpningsmedel i ett prov. Ett medel som används i skyddspåsar som hänger runt bananklasar.

Bli inte lurad av närodlat
Visst är det bra om frukterna odlas i Sverige. Framför allt blir påverkan av transporterna mindre och många bekämpningsmedel är förbjudna här. Så du behöver inte ha dåligt samvete för att odlare dött i lungkollaps för att du ska få äta din frukt. Men det finns bekämpningsmedel i ungefär lika många prov av svensk frukt som utanför EU. Ekologiskt svenskt är däremot bra.

Tänk på barnen
Barn växer och då är de extra känsliga för kemikalier. Dessutom äter barn också mycket frukt i förhållande till sin kroppsvikt. Det gör att det blir en högre koncentration av kemikalier i barnkroppen.

Påverka
Att äta ekologisk frukt är väldigt nyttigt och bra för miljön. Då borde den väl också vara billigare än oekologisk frukt? Du kan hjälpa till genom att försöka påverka politiker att göra det lättare för ekologiska producenter, eller uppmuntra till andra politiska initiativ som gör att ekologisk mat blir billigare. Ställ krav på din matbutik att skylta bättre och försök få dagis och skolor att välja ekologiskt. Trots mycket gifter känner få till dessa problem, så ett första steg är också att dela den här artikeln så fler får upp ögonen för gifterna i våra frukter.

Läs mer: Tjejerna som tog tag i saken. Kissar mot oekologisk frukt i skolan.