Skrämmande anledningen: Därför ska du aldrig någonsin släppa en ballong i luften

Skrämmande anledningen: Därför ska du aldrig någonsin släppa en ballong i luften

Nästan alla har någon gång släppt en ballong och sett den försvinna iväg mot himlen.

Oavsett om det varit medvetet eller av misstag så ser det rätt spännande ut, hur högt kommer den innan den försvinner?

Oftast är det små barn som är skyldiga till denna till synes ofarliga företeelse, och även om du självklart inte ska skälla på ett barn som råkar tappa sin ballong, så ska du absolut inte uppmuntra beteendet.

WikimediaCommons

De flesta har aldrig tänkt på vad som faktiskt händer med ballongen, du kanske tror att den försvinner ut i tomma intet, men tyvärr så måste allt som åker upp också komma ner.

Ballongerna och de snören som är fastknutna hamnar därför i naturen och kan orsaka mycket skada för djur och natur.

En del tycker att det är en rolig idé att släppa iväg 1000-tals ballonger åt gången för att få uppmärksamhet eller publicitet, och har inte en tanke på de fruktansvärda konsekvenser som följer.

WikimediaCommons

Nu försöker, Ballons Blow en organisation mot stora ballongutsläpp till och med få till en lag mot avsiktliga ballongutsläpp.

Ballonger kan färdas hur långt som helst när de släppts iväg, en storstad med regelbunden städning kanske inte drabbas lika mycket som en avlägsen plats, ett ballongutsläpp som färdas till en mer avlägsen plats kan bli en stor risk för djuren som lever där.

Ballongen kan fastna i matstrupen vilket leder till att djuret inte kan äta och därför svälter ihjäl.

Många djur ser dåligt och kan därför inte skilja skräp från mat.

Ballongerna kan även vara skadliga för djur som lever i vatten. Ballongerna misstas för att vara maneter och kan vara dödliga om de äts upp för både fiskar och sköldpaddor.

WikimediaCommons

Att medvetet släppa iväg en ballong är inte bättre än att kasta skräp direkt på marken.

Det kan ta flera år för en ballong att brytas ned, och kan lämna efter sig skadliga kemikalier.Så hur ska vi lösa detta problem?

För det första kan du själv se till att inte släppa ut några ballonger, och skulle du höra talas om något event där man tänkt ha ett ballongutsläpp kan du höra av dig och förklara riskerna.

I ett fall för länge sedan gick det till och med så illa vid ett ballongutsläpp att två personer dog, här kan du läsa mer om vad som hände. 

Geograph

Efter att ha läst detta kommer i alla fall jag att hålla lite hårdare i ballongsnöret nästa gång.

Snälla dela denna viktiga artikel med vänner och familj, så att fler blir medvetna om problemet.