Svenska norrskenet med på officiella listan över Naturens 7 underverk.

Seven Natural Wonders utsågs samtidigt som världens sju nya underverk och även om alla inte varit helt överens om vilka av naturens underverk som platsar på listan så har CNN publicerat den lista som anses vara den mest korrekta. Listan är utsedd av experter runt om i världen och jag håller helt klart med om att det här är några av de häftigaste fenomen och platser naturen har att erbjuda. Se själva!

Polarsken

Foto: flickr/Diana Robinson
Polarsken är ett himlafenomen som vi här på norra halvklotet kallar norrsken (aurora borealis) och som runt södra polen kallas södersken (aurora australis).

Hamnen i Rio de Janeiro

Efter tre månader till havs anlände upptäcktsresande portugisen Gonçalo Coelho med besättning i den nya världen. Första januari 1502 stötte de på vad de trodde var inloppet till en stor flod. Det visade sig vara en bukt omringad av höga, spektakulära berg. De döpte bukten till ”Januarifloden” eller ”Rio de Janeiro”.

Cidade_Maravilhosa

Grand Canyon

Coloradofloden har grävt sig fram och skapat vad som idag är världens största kanjon. Grand Canyon är sedan 1979 med i Unescos lista över världsarv.

GrandCanyonWinter2008

Stora barriärrevet

Stora barriärrevet består av över 2900 individuella rev och 900 öar. Det är ca 2600 kilometer långt och täcker en yta på ca 344 400 kvadratkilometer. Det är så stort att det kan ses från rymden. Stora barriärrevet utsågs till världsarv 1981.

Coral outcrop on Flynn Reef

Mount Everest

Mount Everest är beläget i bergskedjan Mahalangur som ligger i Nepal och Tibet. Berget är 8 848 meter högt.

Vulkanen Parícutin

Vulkanen uppenbarade sig på bonden Dionisio Pulidos majsfält 1943. Vulkanen var aktiv under följande nio år och hann bli 424 meter hög och ödelägga 233 kvadratkilometer runt omkring sig därav två städer som utrymdes och översvämmades med lava.

Viktoriafallen

Viktoriafallen eller Mosi-oa-Tunya (the smoke that Thunders) är ett vattenfall i södra Afrika utmed Zambezifloden på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe.

Gilla gärna om du också älskar natur och vildmark.