1 år sedan pojkarna räddades efter 18 dagar i Thailändsk grotta – det här gör de idag

Den 23 juni 2018, hittades tolv pojkar och deras fotbollstränare i en djup grotta i norra Thailand, efter att ha varit försvunna i 18 dagar. Nu har det gått ett år sedan den traumatiska upplevelsen. Det här gör pojkarna idag.

 

För ett år sedan stannade tolv pojkar i åldrarna 11-16 till med sin fotbollstränare för att utforska en grotta i norra Thailand. Under tiden de befann sig i det en mil långa grottsystemet blockerade ett kraftigt monsunregn ingången, och pojkarna kunde inte hitta ut.

18 dagar i en grotta

En stor räddningsinsats tog snabbt fart, men dagar gick innan några av pojkarna kunde räddas ur grottan.

Efter 18 dagar hade alla som befann sig inne i grottan hittats och förts till sjukhus för vård.

Nu har streamingtjänsten Netflix gjort en filmatisering om pojkarna i grottan, som börjar sändas senare i år. Enligt den har de blivit kändisar både i sitt hemland och internationellt.

Pojkarna kan få miljontals kronor

Bland annat har de bjudits in till Ellen Degeneres show, samt blivit inbjudna till Manchester United i samband med en hemmamatch mot Everton i Premier League.

För att gå med på att Netflix filmatiserar pojkarnas upplevelse i grottan har varje pojke i fotbollslaget blivit erbjuden 3 miljoner baht, vilket motsvarar lite mer än 913 000 svenska kronor, det skriver Australian Associated Press.

Pojkarna sm räddades ur en grotta i Thailand 2018.
Bild från förra veckan. Foto: Royal Thai Navy Facebook Page/AP/TT