1-åring smittad av coronaviruset – vårdas på sjukhus i Skåne

Fler unga blir sjuka i covid-19.

I Lund vårdas bland annat en coronasmittad ettåring på sjukhus. Detta skriver Kvällsposten.

Coronapandemin har tagit ett nytt grepp om Sverige och världen under hösten. De senaste veckornas rapporter har visat att allt fler insjuknar i covid-19 – totalt har nu över 196 000 personer bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige.

Samtidigt smittas allt fler unga av coronaviruset. I flera delar av landet ökar coronasmittan mest i åldersgruppen 20-29 år, enligt Sveriges Radio.

De flesta klarar sig genom egenvård hemma – men även unga kan bli svårt sjuka och tvingas till sjukhusvård.

ambulans
Foto: Anders Wiklund / TT

Ettåring vårdas på sjukhus

Det visar även en kartläggning som Kvällsposten har gjort i region Skåne. Tidningen har gått igenom åldern på alla de patienter som vårdas på sjukhus för covid-19, och konstaterar att allt fler coronasmittade unga är i behov av sjukhusvård.

Av de 163 personer i regionen som är inlagda på sjukhus med covid-19, är 10 patienter under 45 år.

Den allra yngsta är en ettåring som vårdas för covid-19 på ett sjukhus i Lund. På grund av sekretess vill region Skåne inte kommentera uppgifterna närmare än så.

– Bilden av att det bara är äldre som kan drabbas hårt stämmer inte, det är alla åldrar. Även unga kan bli väldigt svårt sjuka, säger Maria Josephson, verksamhetschef för infektionsvården vid Skånes universitetssjukhus, till Kvällsposten.

iva, coronavirus
Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Sjukdomsfallen ökar bland tonåringar

Även Folkhälsomyndigheten har gjort en sammanställning av covid-19 hos barn och unga, som släpptes förra veckan.

Bland barn upp till 6 år är det fortfarande en mycket liten andel fall som har diagnostiserats med coronaviruset.

”Däremot ses något fler fall ju äldre barnen blir. I takt med stigande ålder ses ett ökat antal fall bland tonåringar, men inte lika många som bland personer över 19 år”, skriver Folkhälsomyndigheten i rapporten och fortsätter:

”Under oktober har antalet diagnostiserade fall ökat, speciellt bland äldre tonåringar. En bidragande anledning till större smittspridning bland tonåringar kan vara att de rör sig mer i samhället och ofta har många nära kontakter.”

LÄS MER: Studenten: Därför festar ungdomar – mitt under coronapandemin: ”Det är vi som…”

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required