10 miljoner svenska lösenord ligger ute på nätet – så kollar du om du drabbats

I dagens värld använder vi internet till allt.

Vi mejlar, skriver på Facebook, lägger upp bilder och hyr filmer på nätet.

Men våra lösenord kan vara guld värda för bedragare.

Nu visar det sig att runt 10 miljoner svenska konton med lösenord ligger ute på nätet, det uppger SVT Dold.

Dina lösenord kan vara i fara – men här kan du kolla om du är drabbad! 

Hackare försöker ständigt ta sig in i databaser för att komma över uppgifter, som din och min mejl-adress och våra lösenord, som vi använder till allt från mejl till Facebook. 

Nu har SVT Dold sammanställt hemsidor och databaser som blivit hackade. 

Nästan 10 miljoner konton med lösenord ligger ute på nätet – tillgängliga för alla att ladda ner, enligt SVT. 

– Jag ser var och varannan dag folk som fått sin mejl eller sitt facebook-konto, twitter eller Instagram hackat. Oftast så förstår inte användarna att det är för att de använder samma lösenord någon annanstans, och att det har läckt därifrån. Det är det största säkerhetshotet i dag och har varit det historiskt, säger Dan Egerstad, IT-expert till SVT Dold.

Om bedragarna kommer in på till exempel din Facebook, kan de låtsas vara dig och lura dina vänner på allt från pengar till bankuppgifter.  

I SVT:s databas finns uppgifter om användarnamn, mejl och lösenord från tidigare stora läckor från bland annat LinkedIn, Dropbox, Yahoo och nu senast BiljettnuHär kan du också kolla om du blivit drabbad och om dina uppgifter ligger ute öppet på nätet för vem som helst. Gå in och sök på din mejl för att direkt kunna se om du blivit drabbad – och omgående behöver byta lösenord. 

data

 Dela med dina vänner, så de kan se om de är drabbade! Och kom ihåg att byta dina lösenord och inte ha samma på flera sajter!