100-årig kvinna nekades vård och dog – nu anmäler dottern sjukhuset: ”Ge henne en chans att leva”

100-årig kvinna fick en hjärtattack och lades in på sjukhus. Väl där nekades hon vård, menar dottern Charlotte, själv läkare.

Nu anmäler dottern sjukhuset för bristande behandling, rapporterar Aftonbladet.

100-åriga kvinnan bodde på äldreboendet Stockholms sjukhem där hon kallades för avdelningens solstråle.

Enligt dottern Charlotte som pratat med Aftonbladet var mamman social, pigg och nyfiken på omvärlden. En person som skapade kontakter var hon än var.

Men i våras, på Kristi himmelsfärd, drabbades mamman av en hjärtattack och fördes med ambulans till Capio S:t Görans sjukhus.

Läkarna diagnotiserade lille Logan med den obotliga och dolda sjukdomen. Foto: Arkiv

Charlotte och hennes systrar åkte till sjukhuset och fick beskedet att hon inte skulle klara natten och i handen en broschyr om livets slutskede.

Charlotte, som själv är läkare, fick till slut besöka sin mamma och ifrågasatte då varför inte dropp satts in.

– De hävdade att det inte skulle hjälpa men jag stod på mig om att dropp kan lindra och till slut fick hon ett och jag sov över där med henne, säger hon till Aftonbladet.

Uppstod diskussion

Två gånger efter det togs droppet bort och enligt Charlotte uppstod en diskussion kring huruvida hennes mamma behövde droppet eller inte.

– Jag frågade mamma inför läkaren om hon var törstig och om hon ville leva och hon ropade högt ”ja”. Jag ville naturligtvis inte att hon skulle ligga som ett kolli i fyra år, bara att de skulle ge henne en chans att leva och inte bara se till hennes ålder. Att inte göra ett förhastat beslut utan en ny utvärdering när det akuta var över, säger hon till Aftonbladet.

Enligt dottern var 100-åringen hela tiden kontaktbar och tacksam.

– Vid ett tillfälle sa en läkare till mig ”Du som själv är läkare borde ju veta att det här kallas för anhörigdropp” och ”Är du inte lite för mycket anhörig nu?”. Jag svarade att de var skyldiga att göra en ny medicinsk bedömning av mamma och att det var allmänt känt att man måste ha starka anhöriga.

Till slut flyttades Charlottes mamma till rehab-avdelningen där hon sakta men säkert blev bättre. Men enligt Charlotte förvägrades hennes mamma blodförtunnande mediciner och utvecklade lungemboli. Och den 29 maj orkade kroppen inte mer.

Anmäls till IVO

I sin anmnälan Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, menar hon att sjukhuset och två av läkarna gjort sig skyldiga till bland annat vanvård, åldersdiskriminering och bristande läkaretik:

”Varför ska vi bli gamla när det är den behandlingen vi får? Kan det ha att göra med att många av läkarna aldrig har träffat på gamla människor?” skriver hon.

Sjukhuset kan inte kommentera enskilda ärenden. Men i en allmän kommentar till Aftonbladet svarar S:t Görans sjukhus chefläkare Christian Kylander att alla patienter kan förvänta sig en jämlik och god vård oavsett ålder.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required