107-åriga Dagny Carlssons fina hyllning till hemtjänsten – mitt i coronakrisen

Många kan arbeta hemifrån och på så sätt undvika kontakt med andra människor under corona-pandemin.
Samtidigt finns det arbetsgrupper så som hemtjänsten som arbetar hårt för att bland annat äldre ska få sitt dagliga besök med både städning och hjälp att handla.
Nu hyllas hemtjänsten stort av 107-åriga bloggerskan Dagny Carlsson.

En av de största riskgrupperna under corona-pandemin är personer över 70 år. Folkhälsomyndigheten har gett besked om att man personer i onödan inte ska besöka sjukhus, äldreboenden eller äldre släktingar eller vänner på grund av den stora risken att smitta.

Äldre uppmanas stanna hemma

Folkhälsomyndigheten har tidigare gått ut med ett meddelande till alla äldre på sin hemsida.

Bildkälla: Shutterstock

Myndigheten visar förstående för alla som kanske inte får lika många besök som tidigare på grund av de rådande restriktionerna.

”Det kan vara ensamt och tråkigt att vara hemma och att inte vara så social som vanligt. Men kom ihåg att det är för en begränsad tid. Försök att sysselsätta dig med det du tycker är roligt och stimulerande”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Samtidigt som många i Sverige i dag arbetar hemma eller på annat sätt mobilt, borta från sociala kontakter, finns det fortsatt arbetsgrupper som arbetar dag in och dag ut för att se till att de äldre får hjälp med att handla, städa eller andra vardagliga sysslor.

Dagny Carlsson: ”Synd om alla äldre”

107-åriga Dagny Carlsson är en av dem som har hemtjänst. De kommer på besök och hjälper henne med diverse saker samtidigt som de dricker kaffe och spenderar tid med henne.

Dagny Carlsson. Foto: Anders Wiklund / TT

Under corona-pandemin menar hon att hemtjänsten är än viktigare, om inte för den sociala biten.

”Det är synd om alla äldre som man inte skall besöka så långe pandemin varar. Jag har det ju bra för hemtjänsten gör regelbundna besök och månar om mig”, skriver Dagny på sin blogg.

Hyllar hemtjänsten

Samtidigt väljer 107-åringen att hylla hemtjänstpersonalen stort för deras arbete.

Det kommer en nattpatrull framåt småtimmarna  har jag upptäckt några gånger när jag inte kunnat sova. Jag undrar om vi vanliga människor skänker dessa vårdande medmänniskor till deras fulla värde. De kanske inte får så mycket ro under dagtid heller när allt är i gång runt dem”, skriver hon.