107-åriga Dagny: ”Jag har blivit överrumplad och kidnappad”

.

Dagny Carlssons bloggläsare möttes av ett oroväckande inlägg häromdagen.

Då skrev hennes datorlärare och nära vän Elena att 107-åringen försvunnit – utan att meddela hemtjänsten. 

– Samtidigt kom ett mejl från Dagny: ”Hjälp mig, Elena! Skriv något i min blogg ikväll. Jag har blivit överrumplad och kidnappad och är på väg till Åland igen. Jag fattar ingenting!”, skriver Elena i bloggen.

Det hela skulle dock visa sig ha en rimlig förklaring. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

107-åriga Dagny Carlsson är en inspirationskälla för människor över hela världen. Sedan hon medverkat i dubbla SVT-dokumentärer om att åldras har hon blivit en rikskändis såväl i Sverige som utomlands.

Nyligen fyllde landets äldsta bloggare 107 år. Men i slutet på förra veckan möttes hennes läsare plötsligt av ett mystiskt och lite oroväckande meddelande på bloggen.

Hennes nära vän Elena hade uppdaterat Dagnys blogg med följande meddelande:

– Ikväll fick jag telefonsamtal av hemtjänstansvarige. Dagny hade försvunnit utan att lämna ett skriftligt meddelande till hemtjänsten om var hon befann sig. Samtidigt kom ett mejl från Dagny: ”Hjälp mig, Elena! Skriv något i min blogg ikväll. Jag har blivit överrumplad och kidnappad och är på väg till Åland igen. Jag fattar ingenting!”, skriver Elena i bloggen under rubriken ”Överrumplad och kidnappad”.

Elena förklarade samtidigt att hon inte trodde att Dagny blivit kidnappad ”på riktigt” utan att det kan vara någonting som har att göra med tv.

Och mycket riktigt, så var det.

Dagnys förklaring – efter mystiska meddelandet

Dagen därpå, alltså i lördags, uppdaterade Dagny själv sin blogg. Hon förklarar att hon ska försöka ”reda ut begreppen”.

– Kidnappningen var ingen verklig sådan utan jag överrumplades av en finsk filmregissör som beordrade mig att att packa finklänningen och nödvändiga toalettgrejor i en resväska och följa med till Ålan. Där har jag varit tills idag då jag kom hem igen, skriver Dagny i bloggen under rubriken ”Förklaring”.

Dagny fick åka till Åland efter 107-årsdagen

Hon berättar att Åland firade 30-årsjubileum och Dagny, 107, fick närvara på banketten. Hon beskriver upplevelsen, den första någonsin på bankett, som ”fint värre”. Vid sin sida hade hon landshövdingen.

– Att han intresserade sig mer för en herre mitt emot än för mig skall jag inte förebrå honom. Han har säkert mycket som han behöver diskutera med sina medborgare om. Jag  redde mig ändå för på min andra sida  hade jag en trevlig dam som kunde prata även med mig, skriver Dagny.

Dagny blev också filmad av dokumentärfilmaren Finn Lyckoberg under besöket på Åland. Förhoppningsvis kan man snart få se det någonstans. Här kan man läsa hela inlägget på Dagnys blogg.

Foto: Åsa Blanck/SVT

Dela gärna vidare om du också uppskattar underbara Dagny!