11 saker du aldrig borde lägga i kylskåpet

Kylskåpet är ju en fantastiskt uppfinning på många sätt. Få uppfinningar har väl haft så stor inverkan på vardagslivet, eftersom människor i alla tider försökt konservera mat på ett bra sätt.

Men med tanke på att det funnits i drygt 100 år är det konstigt att jag inte visste att just dessa matvaror inte mår bra av att förvaras i kylskåpet.

Visst, några var väl självklarheter som man kunnat lista ut själv, men förvånande många brukar jag faktiskt ställa i kylskåpet. Det gör jag inte om efter att ha läst detta.

Dela gärna vidare informationen om du känner någon som har någon av dessa 10 matvaror i kylen!

1. Röd lök

rodlok

Fukten i en kyl kommer så småningom göra din lök mjuk och dålig. Förvara dem i stället på en sval och torr plats. Men lägg dem inte på sammas ställe som din potatis, då kommer båda bli dåliga mycket fortare.

2. Kaffe

kaffe

Att förvara kaffet i kylskåpet kommer att göra att dem förlorar sin, men även ta smaken av livsmedel i närheten. Lagra stora mängder i frysen, och mindre mängder på en sval, mörk plats.

3. Olivolja

 

oliv

Lagra olivolja i kylskåpet kommer att göra den kondenseras och förvandlas till en hårdare, smörliknande konsistens. Då blir den svårare att använda.

4. Basilika

 

basil

Det är bättre ha basilika i en kopp vatten, som med snittblommor. Det ruttnar snabbare i kylskåpet och absorberar dessutom massor av dofter från all mat i kylskåpet.

5. Honung

 

 

Flickr/perkovich

15429722705_2b407dfb6c_o

Honung håller sig i praktiken alltid bra, om du förvarar den i tätt i rumstemperatur.

6. Vitlök

 

garlic

Vitlök kommer små småningom börja växa i kylskåpet. Klyftorna kan också bli sega och mögliga, så det är bäst att hålla dem på en sval, torr plats.

7. Bröd

bread-food-healthy-breakfast

Om du mot förmodan förvara bröd i kylen, sluta med det. Det torkar ut brödet. Förvara det i frysen eller i skafferiet i stället, såvida du inte har en brödskiva som du ska äta de närmaste dagarna.

8. Avokado

avokado

Vill du att dina avokados ska mogna fortare? Ställ dem för guds skulle inte i kylskåpet. Mogen avokado däremot kan förvaras i kylskåp för längre hållbarhet.

9. Potatis

pott

Att lägga potatisen i kylen kommer att göra dem sötare, eftersom den kalla miljön förvandlar deras stärkelse till socker snabbare. I stället bör du lagra dem i en papperspåse på en sval – men inte kallt – plats.

10. Tomater

tomater

Tomater förlorar mycket av sin smak i kylen, eftersom den kalla luften förhindrar mognadsprocessen.

11. Gurka

Gurka burkar jag alltid ha i kylen, men den är känslig för både höga och låga temperaturer. Den kan lätt bli vattnig och mjuk i kylskåpet, men den ska heller inte förvaras i varmare temperatur än 10 plusgrader. Så ska du ha den i kylskåpet ha den då i en plastpåse. Förvara inte heller gurkan nära avokado, äpple, tomat eller andra frukter som avger mycket etylengas.

Källor: wgal.com

Dela gärna vidare listan om du vill hjälpa till att sprida informationen vidare med dina vänner.

Tillsammans kanske vi också kan hjälpa till att få bort en liten del av det stora matsvinnet!