12-åriga Cia trotsar statsministern. Nu öppnar hon sommarkafé för allergiker.

Att ha sitt eget kafé där man får chansen att baka själv och inreda precis som man vill är något som många människor drömmer om. För 12-åriga Cia Söderman är detta i allra högsta grad något som hon brinner för. Hennes stora dröm är nämligen att bli konditor.

Dessvärre har hon inte vågat starta upp någon egen verksamhet tidigare efter att statsministern Stefan Löfven i ett brev informerat henne att det är skolplikt för alla under 15 år och att man dessutom måste ha speciella tillstånd för att ha ett kafé.

Men nu väljer Cia att trotsa statsministern och uppfylla sin stora dröm, skriver Land.se.

 

Redan när Cia var tre år gammal började hon baka. Då handlade det mest om att hjälpa sin mamma att baka bröd, men ganska snabbt växte intresset. I dag bakar hon allt från småkakor till tårtor och bakverk.

Hennes stora intresse ledde till att en dröm föddes. En dröm om att få öppna ett eget kafé. Men för att få koll på regelverket bestämde hon sig förra året för att skriva ett brev till statsminister Stefan Löfven. 

– Jag skrev att jag ville starta ett kafé och undrade varför man måste ha tillstånd för att ha ett kafé i mer än 20 dagar. Han skrev att det är skolplikt tills man är 15 år – så man får inte jobba för att man ska hinna gå klart skolan. Man måste också ha tillstånd för att man ska sälja bra mat och inte ha dålig mat, säger Cia Söderman till Land.se.

Men Cia gav inte upp. Under det senaste året har hon klurat på hur hon ska kunna lösa det hela och till sist kom hon på det. Om hon bara har öppet ett begränsat antal dagar och anlitar sin mamma som ansvarig kan hon nu förverkliga drömmen. Och nu är det dags för Cis alldeles egna kafé att slå upp portarna.

– Jajamän, nu är Cias sommarcafé på riktigt, men bara i några dagar i sommar. Kanske blir det nästa sommar också. Själva kaféet är i min mammas träningslokal. Vi har rensat ut träningsgrejer och satt in möbler som vi har på gården. Vi har till exempel tagit soffan och fåtöljen ifrån vår relaxhörna vid bastun och satt på verandan. Porslinet har jag tagit från vårt assiettskåp, berättar Cia för Land.se.

I sitt sommarkafé på Renmansgården i Blattnicksele, Sorsele kommun i Västerbotten kommer Cia att servera egna kakor och bakverk. Allt kommer dessutom att anpassat för allergiker. Detta då Cia själv är allergisk och vet hur jobbigt det kan vara att försöka hitta något man kan äta på restaurangen och fik.

Och med premiärdagen alldeles runt knuten har Cia en önskan.

– Jag hoppas mest på att det kommer någon. Det måste ju komma någon annars är det ju inte kul att ha ett kafé. Och att folk ska uppskatta mina bakverk!

 

Stort lycka till med ditt sommarkafé Cia, det kommer att gå hur bra som helst!