Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

13-åriga hudsjuka flickans otroliga förvandling är en inspiration för oss alla

I flera fattiga länder, med låg utbildningsnivå, finns det på många sätt fler fördomar mot människor som lever med funktionshinder. 

På grund av situationen i dessa länder kan personer med särskilda behov ha svårare att få läkarhjälp och bli socialt accepterade. 

Precis så var fallet med en flicka från Nepal som heter Nagina. Hon föddes med en allvarlig sjukdom som gör att hon tappar mycket hud. 

Hennes föräldrar hade inte verktygen, finansiella eller andra, för att ta itu med sin dotters hjärtskärande tillstånd.

När några sjukvårdare hittade Nagina bodde hon i ett skjul ute på landsbygden i Nepal. Hon var deprimerad och hade varken skrattat eller visat sitt leende på flera år. 

Men snart skulle allt vända för henne – mycket på grund av en enkel tub vaselin. 

Scrolla gärna ned för att möta en fantastiskt modig och stark flicka…

Facebook/Chandrakanthan Rajendram

Nagina föddes med en allvarlig hudsjukdom, som gjort henne hud extra tjock och fjällig. Hennes föräldrar hade ingen aning om hur de skulle behandla henne, så Nagina tillbringade sina första år i ständiga plågor. 

Hon blev snart deprimerad och tappade talförmågan. Nagina stannade mest inne i familjens skjul, för att undvika kontakt med människor. 

När några sjukvårdare kom till den avlägsna byn ute på Nepals landsbygd fann de Nagina sittandes undangömd i skjulet. 

De insåg allvaret och förstod hur dåligt den lilla flickan mådde. Sjukvårdarna tog med Nagina till närmaste sjukhus, för att undersöka henne. 

Läkarna diagnosticerade henne snart med iktyos, en sällsynt hudsjukdom som orsakar torr, sprucken och fjällande hud. Tidigare kallades sjukdomen ”fiskfjällssjuka”, eftersom de döda hudcellernas samlas i ett mönster som liknar fiskfjäll.

Det finns inget botemedel för iktyos, och bristen på behandlingen lämnat Nagina utan hopp. 

Den internationella välgörenhetsorganisation Direct Relief fick hörde talas om Naginas berättelse och beslutade att kontakta företagsledningen på Vaseline, för att få hjälp.

Enligt företaget hjälper krämen till att återfukta och snabbar på hudens naturliga återhämtningsprocess.

Facebook/Chandrakanthan Rajendram

Vaseline beslutade snart för att skeppa över ett stort lass av krämen till sjukhuset i Nepal, så att sjuksköterskorna kunde börja behandla Naginas hud med vaselinindränkta gasbindor. 

Varje dag lade sjuksköterskorna omsorgsfullt om Naginas bandage. 

Facebook/Chandrakanthan Rajendram

För varje dag blev Nagimas hud bättre och bättre. 

”Skillnaden i detta fall var faktiskt något så simpelt som vaselin. Det har verkligen förvandlat hennes liv”, sjukhuschefen Dr. Bibek Banskota, som hela tiden vakat över Nagima. 

Facebook/Chandrakanthan Rajendram

Och för första gången någonsin, log Nagina.

Hon började också delta i sjukgymnastik, för att hjälpa henne att komma igång med sin rullstol. På sjukhuset finns också många andra barn med funktionshinder, tillsammans stöttar de varandra. 

Facebook/Chandrakanthan Rajendram

Idag är Nagina 13 år gammal. Hon har skrivits ut från sjukhuset och går i en skola för barn med särskilda behov, finansierat av Hospital & Rehabilitation Centre for Disabled Children.

Nagina har inte bara genomgått en förvandling på utsidan, utan också på insidan. Hennes kamrater och lärare beskriver henne som en mycket smart, intelligent och glad tjej. 

Tack vare flera olika aktörers vänlighet och uppoffringar kan Nagima nu leva ett normalt, lyckligt liv. 

Alla människor förtjänar att behandlas med respekt och få den vård de behöver. Dela gärna Nagimas berättelse om du håller med!