14-åriga Esme prisas för sin geniala uppfinning – munskydd som byter färg

Hur vet man egentligen när ett munskydd inte längre kan användas?

Svenska 14-åringen Esme Lomax kom på en genial lösning – nu prisas hon för sin uppfinning.

Det senaste året har munskydd blivit en såväl nationell som världslig angelägenhet.

I spåren av coronapandemin har de varit ett bra alternativ för att försöka minska smittspridningen, i synnerhet i miljöer där det kan vara svårt att hålla avstånd.

Efter en intensiv debatt gick också Folkhälsomyndigheten ut och rekommenderade allmänheten att bära munskydd, i situationer där de kan minska risken för smitta.

Men för att det faktiskt ska vara effektivt, gäller det förstås att använda munskydd på rätt sätt.

munskydd
Foto: Pixabay

Munskydd som byter färg

Så hur vet man då att munskydden verkligen fungerar, och att de fortfarande är användbara? Det var frågor som fick 14-åriga Esme Lomax från Skanör-Falsterbo att tänka till.

– Folk kan ha på munskydden för länge. Ett exempel är när du går runt i stan, då kan du glömma bort tiden. Då ville jag hitta en lösning på detta för att vi skulle minska coronasmittningen, säger Esme Lomax till Expressen.

Lösningen blev Safe mask. Den smarta uppfinningen består av ett munskydd, som genom sitt material visar med färgskiftningar när det inte längre fungerar och det är dags att byta.

– Det fungerar genom att munskyddet är ett pH-papper och för att koldioxid, det vi andas ut, är en syra. Så då kommer det att reagera och mäta surheten på masken, säger Esme Lomax.

Någon mer än vi som tycker det är svårt att veta hur länge munskyddet kan användas? Ett material som med färgskiftning…

Posted by Unga innovatörer on Monday, May 31, 2021

Prisades i uppfinnartävling

Ett munskydd som byter färg när det har använts för länge, är förstås både viktigt och ligger rätt i tiden.

Det tyckte också juryn i Sveriges största uppfinnartävling ”Finn Upp”, som nyligen korade 14-åriga Esme till segrare i kategorin Samhällsnytta.

– Jag hade inte helt förväntat mig det för som sagt så var det så sjukt många bra idéer, men samtidigt tyckte jag själv att min idé hade kunnat lösa ganska många problem, ett ganska aktuellt problem, säger Esme Lomax till Expressen.

Nästa steg för Esme är att skapa en fungerande prototyp, så att folk också kan börja använda munskydden i framtiden.

Vilken genial lösning, och vilken smart ung tjej! Det här munskyddet tror jag skulle underlätta för många, som är osäkra på hur länge ett munskydd verkligen skyddar och när det är dags att byta.

Dessutom kan det ju potentiellt sett hjälpa än mer att minska smittspridningen!

Dela gärna vidare för att hylla 14-åriga Esme och hennes smarta uppfinning.

En annan som funderat kring munskydden och kommit på uppfinningar kring dessa, är tonåringen Valdemar. Om hans uppfinning kan du läsa här:

LÄS MER: Tonåringen Valdemar uppfann lösning på vanligt munskyddsproblem – sålts i kvarts miljon exemplar

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);