15-åring blev påkörd av rattfull biltjuv men får ingen ersättning – mammans ilska: ”Kunde dödat min son”

Shawn hade haft en Epa-traktor i en vecka när den hemska olyckan var framme.

En rattfull biltjuv kom i full fart och prejade Shawn av vägen. Men någon ersättning får han inte. Istället har försäkringsbolaget lagt ansvaret på Shawn.

Det var i september som livet hade kunnat ta ett abrupt slut för familjen Olsson Strömberg i Vilhelmina.

Shawn hade precis köpt sig en Epa-traktor i Lycksele och var glad och stolt över sitt kap till bil.

Bara en vecka senare skulle Shawn och en kompis åka och möta upp några andra ungdomar. Men Shawn kom aldrig fram.

– Han var på väg till de andra kompisarna på Kärnvallen. Det är en vänstersväng så Shawn ser till att de andra bilarna bakom saktar ner, vilket de gör, men när han svänger så kommer en bil från ingenstans och kör rakt in i honom, berättar Mamma Emma Olsson Strömberg.

Föraren smet från platsen

Shawn prejades av vägen och föraren försvann från platsen.

– Han stannade inte ens och kollade hur det gick, han bara plöjde och körde vidare, säger hon till Newsner.

Emma berättar att Shawn ringde till henne efter olyckan och att han då var i chock.

– Han sa ”jag har varit med om en olycka” och alltså, minutrarna det tog att ta sig ned dit, jag hann tänka 100 000 tankar, säger hon.

Foto: Privat

En av bilarna som låg bakom Shawn tog saken i egna händer och körde efter föraren. Till slut fick polisen stopp på föraren och då visade det sig att personen i bilen var rattfull. Och inte nog med det, bilen han körde in i Shawn med var stulen.

– Han hade stulit bilen på en parkering. Den hade stått olåst och nycklarna var kvar i så den var ju lättillgänglig. Men när han hade kört in i min son hade han ställt bilen någonstans och stulit ytterligare en bil, polisen fick stopp på honom i Dorothea och då var han rejält rattfull, säger Emma och tillägger:

– Då förstod jag verkligen, han hade kunnat döda min son den där dagen.

Anser Shawn skyldig

Polisutredningen påbörjades och Emma tog tag i det praktiska med att anmäla till försäkringsbolagen.

– De sa då att det var den andra förarens försäkringsbolag som skulle betala ut, så jag kontaktade dem.

Veckorna gick utan att familjen fick något svar.

– Jag ringde säkert en gång i veckan men de väntade alltid på något. Polisrapporter, vittnesförhör, säger Emma.

Men till slut kom beskedet. Och när de öppnade brevet fick de en chock.

– De sa nej, de tänkte inte betala ut några försäkringspengar. De menade att det var Shawn som var skyldig då han svängt vänster. Trots att han stannat, gett tecken och sett till att de bakom stannade innan han svängde, berättar Emma.

Emma överklagade beslutet men fick nej på nytt.

– De menar att Shawn får skylla sig själv eftersom de anser att han inte har uppmärksammat att den här bilen kom. Men den var ju inte där när han började svänga och det har vittnena också sagt. Vad skulle han göra? Backa tillbaka när den kom i full fart, säger Emma till Newsner.

polismärke
Foto: TT

Nu har Shawn fått en räkning på 5000 kronor, räkningar som ska gå till den stulna bilen som körde in i honom.

– Bilen stod olåst på en parkering med nycklarna i. Hur kan försäkringsbolaget betala ut pengar då, men svänger du till vänster får du skit?

Och som om inte det vore nog måste han betala för skadorna på den egna bilen.

– Det är ju en del skador på den och det kommer kosta några kronor. Han hade bara haft den i en vecka, så himla tråkigt, säger Emma till Newsner.

Utredningen nedlagd

Nu har polisutredningen lagts ned och Emma berättar att Shawn gett upp hoppet om att få upprättelse.

– Den här föraren är åtalad på alla punkter förutom att han körde in i min son, det för att man inte kan bevisa att det var han som körde bilen, säger Emma till Newsner och tillägger:

– Shawn undrar såklart vad man ska med en försäkring till om man inte får någon hjälp. Men han har ju inte gjort något fel här. Jag har sagt det till honom, det är någonting som inte har blivit rätt här och jag orkar kämpa.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);