16-åriga Bellas liv fick abrupt slut efter Epa-färd – nu slår hennes hjärta i en liten pojke

I september 2022 omkom Madeleines dotter Bella i en Epa-olycka.

På sjukhuset fick mamman ta ett av sina livs tuffaste beslut – nämligen att donera dotterns organ.

Nu lever Bellas hjärta vidare i en liten pojke, något som Expressen tidigare skrivit om.

– Vi satt där hela familjen och hade det skittufft. Kan man då göra så att en annan familj slipper sitta som vi satt, så är väl det fantastiskt, säger Madeleine till Newsner.

Madeleine Lindelöf Bjurbäck från Filipstad beskriver sin dotter Bella som en pojkflicka.

Hon gick i gymnasiet och hade hela livet framför sig – trodde hon.

– Hon var galen, säger mamma Madeleine och skrattar.

– Hon var en pojkflicka som älskade Epa. Hon var ute och åkte jämt, och älskade att lyssna på musik, säger Madeleine till Newsner.

Men över en natt förändrades allt.

Foto: Privat

Bella skulle bara sova över hos en kompis

Den 28 september 2022 började som vilken annan dag som helst. Den då 16-åriga Bella gick i skolan och hade bestämt sig för att hon ville sova hos en kompis.

Hon skickade ett sms till Madeleine som inte tyckte det var några konstigheter och sa att det var okej.

Men det sms:et skulle bli den sista kontakten som Madeleine hade med sin dotter.

– Hon hann åka hemifrån innan jag kom hem från jobbet, så det var sista sms:et jag fick från henne, säger Madeleine.

Natten blev tidig morgon och Madeleine väcktes av ett samtal drygt klockan fem på morgonen. Det var polisen som informerade henne om att det hade skett en olycka.

De förklarade att Bella hade blivit förd till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg via ambulanshelikopter.

Madeleine förstod ingenting då hon trodde att Bella hade sovit hos kompisen. Familjen bodde även i Filipstad så hon förstod inte heller varför Bella skulle transporteras hela vägen till Göteborg.

– Jag blir väckt och så hade jag inte någon aning om att hon ens hade varit iväg någonstans. Jag trodde hon låg och sov hos sin kompis, säger Madeleine och fortsätter:

– Och innan man ens kopplar så berättar de att hade flugit henne till Sahlgrenska. Det tyckte jag var så konstigt, det är så långt från oss, vi bor i Värmland.

Men det hon inte visste var att dottern hade åkt långt under natten. Hon hade nästan tagit sig hela vägen ner till Trollhättan när hennes Epa krockade med en lastbil.

Fick vänta i timmar

Madeleine började tillsammans med Bellas pappa och mormor att ringa runt till Sahlgrenska sjukhuset för att få reda på var Bella befann sig.

Men eftersom Bella saknade sin legitimation var det svårt för sjuksköterskor att lämna ut information.

Till slut fick Bellas mormor tag på en sjuksköterska som förklarade att de hade fått in en flicka på deras avdelning som stämde överens med beskrivningen.

Då satte sig familjen i bilen och körde raka vägen till Göteborg.

När de kom fram blev väntetiden lång då Bella opererades.

– Det var det enda vi fick veta, att hon var på operation, så vi satt i jättemånga timmar och bara väntade ute i en korridor, säger Madeleine.

När operationen var färdig fick familjen komma in och identifiera henne, men Bella skickades snabbt tillbaka till operationsrummet då hennes hjärna svullnade.

På natten blev Madeleine informerad om att Bella skulle transporteras till en IVA-avdelning som specialiserade sig på skallskador, och den långa väntan fortsatte där.

Bellas hjärta lever vidare

Bella hölls nedsövd under hela tiden på sjukhuset så familjen kunde aldrig ta ett ordentligt farväl.

Men i samband med att läkarna meddelade att Bella inte skulle överleva fick Madeleine frågan om de kunde tänka sig donera dotterns njurar och hjärta.

Madeleine var först tveksam.

– Först när hon sa det tyckte jag att det var jätteobehagligt. Tanken på att de skulle skära i henne kändes bara fruktansvärt, skitjobbigt.

Men hon ändrade sig nästan direkt.

– Det är klart att vi ska göra det. Vi satt där hela familjen och hade det skittufft. Kan man då göra så att en annan familj slipper det, slipper sitta som vi satt, så är väl det fantastiskt, säger Madeleine.

– Det kändes rätt liksom.

Senare fick Madeleine ett brev där hon fick reda på att Bellas hjärta hade donerats till en liten pojke.

Även om Bella inte längre finns vid livet slår hennes hjärta fortfarande vidare.

Så hedrar familjen Bella

Madeleine gör så gott hon kan att leva ett vanligt liv, men det absolut viktigaste för henne är att finnas där för Bellas två systrar, som idag är 19 och 14 år.

– Jag vill inte att de känner dåligt samvete över att de lever. De har så mycket framför sig och går också igenom en sorg. De behöver känna att det är okej att leva, att vara glad och göra roliga saker. Men de behöver även känna att det är okej att vara ledsen när man behöver det, säger Madeleine.

För familjen har Håkan Hellström blivit väldigt viktig då det var Bellas favoritartist.

Madeleine och Bella var på en av hans konserter på Ullevi och det blev Madeleines sista starka minne med dottern som omkom i olyckan en månad senare.

Det är en dag som betyder mycket för Madeleine som nu har första versen av låten ”Valborg” tatuerad på armen, till minne av dottern.

– Den var väldigt speciell just den kvällen och vi spelade även den på begravningen, berättar Madeleine.

Foto: Privat

På dagen som skulle ha varit Bellas 17-årsdag tittade familjen på Håkan Hellström-konserten på tv:n och åt thaimat då det var hennes favoriträtt.

Om drygt en månad, närmare den 19 maj, skulle Bella ha fyllt 18 år. Familjen har ännu inte bestämt hur, men på något sätt ska de hedra dottern.

Hur vill du att folk ska minnas Bella?

– Jag vill att de ska minnas henne på ett glatt sätt. Hon hade så mycket idéer hela tiden och hon var full av liv, hon älskade livet. Bella älskade även sina vänner, de var jätteviktiga för henne, säger Madeleine och fortsätter:

– Jag vill att folk ska komma ihåg henne som hon var, en lite galen pojkflicka som älskade alla djur, avslutar Madeleine.

Foto: Privat

Tack Madeleine för att du delar med dig av din starka berättelse.

Vi tänker på Bella.