16-årige Filip startade insamling till fattigpensionärer – nu får sanslösa summan alla att jubla: ”Wow”

För sjätte året i rad har 16-årige Filip ägnat två veckor av december månad åt att samla in pengar till landets fattigpensionärer – resultatet är hisnande.

För sex år sedan startade Filip Karlsson från Skövde en insamling för Sveriges fattigpensionärer. Detta efter att han varit och besökt organisationen Vid din Sida och blivit inspirerad av deras arbeta för att hjälpa hemlösa, fattigpensionärer och ensamma äldre till ett bättre liv.

Det första året drog Filips insamling in 31 419 kronor och sedan dess har engagemanget runt insamlingen vuxit för varje år som går.

2019 blev det 78 598 kronor, 2020 blev det 207 306 kronor och 2021 hela 287 018 kronor och 2022 slutade på 92 216 kronor, något Newsner rapporterat om tidigare.

Filip Karlssons insamling
Foto: Privat/ TT

”Behövs mer än någonsin”

Med tanke på det ekonomiska läget i samhället har Filip känt att det varit extra viktigt att samla in pengar i år.

”Det är tufft för alla just nu när allt blivit så dyrt. Och det påverkar dom med liten inkomst extra mycket. Det är inte tryggt alls för dom att sitta på bussen på nätterna. Och skulle dom bli sjuka har de ingenstans att ta vägen. Många äldre är också väldigt ensamma. Vid din sida har också en fritidsgård i Stockholm. Så jag hoppas det blir en riktig stor summa i år, nu behövs det mer än någonsin”, skriver Filip på Facebook.

Insamlingen startade den 1 december och avslutades under kvällen den 14 december. Resultatet landade på hela 76 676 kronor, vilket betyder att Filip samlat in hela 773 233 på sex år.

Hyllas för sin insats

Resultatet är överväldigande. I en video som Filips mamma Anna skickat till Newsner tackar Filip alla som bidragit i årets insamling.

– Jag är så tacksam för allt som ni har gjort. Jag vet ju hur det ser ut i Sverige idag, men det här är ändå en magisk summa, säger Filip i en video till alla som bidragit till insamlingen.

Han tillägger:

– Jag tackar er från hela mitt hjärta. Hoppas ni får en god jul på er.

Hisnande summan får folk att jubla och på Filips Facebooksida väller hejaropen in.

”Wow, grymt kung Filip”, skriver en person.

”Fan vad grym du är”, skriver en annan.

”Hjärtat på rätt ställa”, skriver en tredje.

”Ett hjärta av guld skriver en fjärde”.

Inom några veckor kommer Filip åka upp till Stockholm och lämna över en check till organisationen Vid din Sida.

Änglar finns! Tack för allt du gör för våra äldre Filip. Du har ett hjärta av guld.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev