17-åring sträcker sig efter mobilen och kraschar – nu vill mamman att du ser detta som en varning

Varje år inträffar omkring 2,5 miljoner trafikolyckor i USA. Enligt statistiken involverar nästan två tredjedelar, 64 procent, av dessa på något sätt användande av en mobiltelefon. 

3 179 personer dog bara 2014 till följd av distraktion bakom ratten. 

17-årige Matt Reeves kunde ha varit ytterligare en siffra i den dystra statistiken, uppger tv-stationen WXYZ Detroit

Distracted-Driving-1.jpg
© WXYZ

Det var i september 2016 som gymnasieeleven var ute och körde med sin mammas bil. Samtidigt hade han med sig sin mobiltelefon. Den låg synligt under färden mitt i bilens framdel. Men plötsligt såg han hur mobilen åkte ner under pedalerna. 

Då tog Matt ett dumt beslut på en bråkdel av en sekund. Han släppte på gasen och saktade ner – i stället för att helt enkelt bara stanna vid närmaste stopp. 

– Jag trodde inte att det skulle ta så lång tid att få tag i den. Men när jag tittade upp var det för sent, säger han till WXYZ Detroit. 

Distracted-Driving-4.jpg
© WXYZ

Han hade kraschat i baken på en stadsjeep som precis skulle svänga framför honom. 

– Jag såg baksidan på en svart jeep och minns bara att jag krockade in i den hårt. 

Matt hade änglavakt. Från bilen han hade kraschat in i. 

Den kördes nämligen av en person som till vardags arbetade som sjuksköterska – och som rusade till bilen för att hjälpa Matt fram tills ambulansen kom till olycksplatsen. 

Det visade sig att Matt hade fått frakturer på flera ställen: Näsan, käken, skallen och öronen. Dessutom hade han fått en allvarlig hjärnskakning, ett stort skärsår i pannan och dragit på sig en axelskada. Efteråt har han sagt att han mycket väl kunde ha fått värre skador och att han är ångerfull. 

Genom sitt beslut att släppa blicken från vägen kunde han ha dödat någon annan. 

Distracted-Driving-2.jpg
© WXYZ

Matts mamma Linda valde att dela med sig av historien på Facebook efteråt. Detta för att visa hur illa det kan gå om föraren släpper blicken från vägen – och för att detta inte ska hända någon annan. 

”Stäng av era j*vla telefoner och lägg den på ett ställe där du omöjligt kan bli frestad av att sträcka dig efter den. Matt hade tur. Det kunde ha slutat annorlunda. 

Det tog Matt två månader innan han var fullt återställd igen. Han kommer aldrig mer titta på sin telefon medan han kör. 

Familjen är nu fast besluten om att fortsätta berätta Matts historia – så att statistiken om svåra skador i trafiken kan gå ner. 

Nu gör vi vårt och sprider detta vidare! 

 

Snälla dela gärna detta för att sprida göra våra vägar lite säkrare.

Publicerad av Newsner