18-årig tjej med Downs syndrom ska åka pariserhjulet – då gör personalen något som får vännerna att koka

Kathryn Embry, 18, skulle åka pariserhjul inne på ett sportcenter med sina vänner.

Men i kön blir hon nekad av personalen på grund av hur hon ser ut, enligt Daily Mail.

Det fick hela familjen och vännerna att koka av ilska som bestämde sig för att ställa personalen mot väggen.

Kathryn Embry är en 18-årig tjej från Kansas som skulle åka pariserhjulet tillsammans med vännerna från hennes klass. Men väl i kön nekades hon att åka på grund av hur hon ser ut.

Kathryn har Downs syndrom och funktionsvariationen är något som syns tydligt. Men personalen hävdade att deras första punkt på tavlan med regler är att den som åker måste ”förstå reglerna och sitta lugnt och stilla när man åker”, enligt Daily Mail.

Fick inte åka ”på grund av sin funktionsvariation”

Personalen i centret ska ha nekat henne att åka så länge hon inte hade en vuxen med. Nekandes gjordes eftersom hon hade ett ”funktionshinder”, enligt Daily Mail. Men Kathryn är vuxen och 18 år gammal. Vad hon har för funktionsvariation som syns tydligt utåt, betyder inte nödvändigtvis att hon inte förstår reglerna som är uppskrivna intill åkattraktionen.

”Jag försökte åka pariserhjulet med min kompis, men de sa att jag inte kunde eftersom jag har funktionshinder”, säger Kathryn Embry till Fox News enligt Daily Mail.

Kathryn Embry. Foto: Youtube

Kathryn är ansvarig för ett fotbollslag

För Kathryns vänner och familj kom nyheten som en chock eftersom de vet mycket väl hur ansvarsfull hon är. Kathryn är delvis ansvarig för ett fotbollslag som hon tränar med.

”Det här gjorde mig så förbannad, eftersom jag vet att Kathryn är en fantastisk tjej”, säger Morgan McGruder, vän till Kathryn och spelare i fotbollslaget.

Morgan McGruder, Kathryn Embry och Emily Kramer. Foto: Youtube

Ingen frågade henne om hon förstod reglerna

Kathryns mamma berättar att skolan inte kunde göra något, utan Kathryn fick tillslut åka pariserhjulet men det gjorde hon med en ”vuxen ansvarig” och inte hennes vän från klassen.

Centret har en tydlig policy om att passagerna måste förstå reglerna och ha ansvar. Men problemet för Kathryn var att ingen ens frågade henne om hon förstod reglerna, utan bara antog att hon inte skulle vara kapabel att kunna förstå på grund av sin Downs syndrom.

Andra människor med funktionsvariationer har åkt

Spelare från laget vittnar även om att andra människor med funktionsvariationer har åkt förut. De personerna har åkt med andra studenter och inte en ”ansvarig vuxen”. Det gör fallet med Kathryn ofattbart för vännerna och familjen.

”Bara för att någon ser annorlunda ut, ska du inte anta att de har ett funktionshinder. För Kathryn kan göra allt som vi kan göra”, säger Morgan McRuder till Fox News enligt Daily Mail.

Morgan McRuder. Foto: Youtube

Svarade inte på kritiken

Familjen och vännerna har sökt sportcentret för att ställa de till svars för hur de har behandlat Kathryn. Sportcentret har inte kompenserat familjen och vännerna för händelsen och de har inte besvarat kritiken.

Vad tycker du om det här? Sprid gärna vidare för att uppmärksamma det här.