19 år efter mordet på 4-årige Kevin – nu talar utpekade bröderna ut

För 19 år sedan hittades fyraårige Kevin död på en lastpall i Arvika. Fallet fick stor uppmärksamhet i media eftersom att polisen misstänkte att två andra barn låg bakom Kevins död. Efter en lång utredning och hundratals förhör gick polisen ut med att bröderna Robin och Christian, då fem och sju år gamla, var skyldiga till mordet. 

Även om polisen sa att pojkarna dödat Kevin kvarstod många frågetecken hos de som följt utredningen. När SVT började sända dokumentärserien om fallet Kevin i år har förundersökningen återupptagits, och idag pratade bröderna som pekats ut som skyldiga ut på en presskonferens i Stockholm. 

SVT:s dokumentärserie om fallet med fyraårige Kevin som ströps till döds har fått starka reaktioner. Många menar att bröderna som pekades ut som skyldiga pressats i polisförhören när de utfrågades utan målsman. 

Polisen intervjuade över 100 barn, och i oktober 1998 gick de ut med att bröderna Robin och Christian, fem och sju år gamla, var skyldiga till Kevins död som orsakades av en lek som gick överstyr.

En av de utpekade bröderna reagerar på när han ser video på sig själv från polisförhören om Kevins död.

Foto: SVT Play

I presskonferensen som sändes i SVT under fredagen fick de utpekade bröderna för första gången möta pressens frågor direkt. Något de såg som upprättelse då det står fast vid att de är oskyldiga. 
– Jag har aldrig levt med tron om att jag har gjort det, säger Robin, som var fem år när han pekades ut som medskyldig till Kevins död.

Efter att dokumentären visats i SVT har bröderna och familjen fått stöd från många som tror på att de är oskyldiga. 
– Det är en väldigt stor befrielse, det är som en bubbla som släppts, säger äldsta brodern Christian, och Robin instämmer. 

Båda berättar att de inte velat visa sig i Arvika, men att det är en stor lättnad att hemligheten är ute.
– Min egen åsikt var att jag föddes in i det här, jag var så liten så jag hade inte förstånd. Man fattade inte när man var så liten vad man var dömd för. Jag kunde inte få något bevisat, säger Robin under presskonferensen.

Foto: SVT

Familjen som närvarande under presskonferensen beskrev tiden efter pojkarnas utpekande som ett chockartat och fruktansvärt spel. Och att de är chockade över hur förhören gått till då de inte fick närvara med pojkarna. 

– De får gärna komma och be om ursäkt, säger Robin vid ett tillfälle under presskonferensen

Nu hoppas Robin och Christian och resten av familjen att den återupptagna förundersökningen ska bevisa deras oskyldighet juridiskt så att de kan lägga allt bakom sig en gång för alla.