1988 skämde nazisterna ut sig i tv – titta nu när de återvänder 23 år senare

Hela 83 år har passerat sedan nazisterna tog makten i dåvarande Tyskland, men Adolf Hitlers skrämmande tankar och idéer lever fortfarande kvar på många håll i världen. 

I Sverige utökar högerextrema organisationer och nynazister sina aktiviter och enligt Säpo kan det leda till ökande främlingsfientlig brottslighet runtom i landet. 

Även USA har haft stora problem med vitmaktrörelsen, 1990-talets ekonomiska lågkonjuktur i landet hjälpte högerextrema grupper att sprida ut sin propaganda. 

För 28 år sedan Oprah Winfrey bestämde sig för att ta in några unga män som var uttalade nazister till sitt program, för att blotta deras hatiska åsikter för allmänheten. 

Men allt gick inte som Oprah hade tänkt sig – och programmet spårade ur fullständigt. 

OWN

Under en av de allra första säsongerna av Oprah Winfrey fick programmets producenter en idé.

Tanken var att bjuda in en panel bestående av skinnskallar, för att avslöja nynazisternas okunnighet och hat mot svarta människor.

OWN

Men allt blev fel – väldigt fel.

Nynazisterna var inte alls intresserade av att förklara sig. De kom dit för att framföra sin egen agenda och programmet urartade.

OWN

Under en timme spydde de ut sitt hat och förakt, på bästa sändningstid. 

En av skinnskallarna i publiken ansåg det bevisat att alla mörkhyade var apor och gjorde Hitler-hälsning, mitt framför Oprah Winfrey.

Stämningen var hetskt och till slut lämnade nynazisterna studion. 

”Jag har aldrig upplevt så mycket ondska i hela mitt liv”, kommenterade en i publiken. 

OWN

Istället för att avslöja och konfrontera skinnskallarnas åsikter, blev det nynazisterna som tog över och ledde samtalet. 

Avsnittet, från 1988, sände chockvågor genom hela USA och blev väldigt hårt ifrågasatt. 

Men programmet kom också att förändra Oprah Winfreys show – för alltid. 

”Jag insåg i det ögonblicket att jag gjorde mer för dem, än vad jag gjorde för att avslöja dem. Efter det gjorde jag aldrig en liknande show igen”, reflekterade Oprah efteråt.  

OWN

Det skulle också kunnat sluta där. 

Men 2011, hela 23 år efter programmet, hade Oprah några speciella gäster i soffan – igen. Då återvände nämligen Dave och Mike, nynazisterna från programmet 1988, till Oprah Winfrey. 

Det är ett väldigt känslomässigt möte för alla parter, med många tårar. 

Och jag rekommenderar verkligen alla att titta videon nedan och se Mike och Dave har att säga om sina åsikter, den där dagen för 28 år sedan, och hur de kom att förändras. 

Att se dessa ångerfulla män idag, som var unga osäkra pojkar med så mycket hat inom sig en gång i tiden, rörde faktiskt mitt hjärta. 

För det är ju precis det som all rasism och allt hat bottnar i – osäkerhet, okunskap och rädsla. 

Dela gärna vidare denna historia på Facebook, så att fler kan påminnas om att människor faktiskt kan förändras.