2-årig flicka föll med hennes farfar i iskalla vattnet – räddades av 12-åriga Adam och hans vänner: ”Stolta”

2-årig flicka och hennes farfar föll i det iskalla vattnet i Åhus hamn under onsdagen.

När 12-åriga Adam och hans kompisar insåg allvaret tvekade de inte en sekund på att ingripa.

Nu hyllas de som hjältar i sociala medier.

Det var under onsdagen som den otäcka händelsen ägde rum. En 2-årig liten flicka föll i det iskalla vattnet och hennes farfar hoppade i efter henne, men kunde inte ta sig upp.

Lowe Nilsson, Adam Alfonsson, James O´Sullivan, Filip Malmberg, Carl Ewe, Leon och Annerfelt Blank, alla 11 och 12 år, blev vittnen till händelsen och agerade direkt.

– De var där nere i hamnen och cyklade, plötsligt hörde de någon som ropade på hjälp och sprang dit, berättar Adams mamma Maria för Newsner.

Fyra grader i vattnet

Adam och hans kompis fick upp flickan ur vattnet och såg till att hon var i säkerhet. Medan de andra försökte få upp den äldre mannen.

– Det var fyra grader i vattnet, så de försökte få upp alla ur vattnet. Så småningom kom det någon, och de lyckades få farfarn till en stege så att de kunde ta upp honom också, berättar Maria.

Hjältar
Foto: Martina Holmberg, TT/ Privat

Bara dagen innan hade pojkarna haft en brandövning på sin skola där man hade pratat om hur man ska agera vid en olycka och till vem man ska ringa.

– De visste ju precis till vem man skulle ringa, men det var nog nervöst när de skulle göra det på riktigt, säger Maria.

Hyllas som hjältar

Nu hyllas pojkarna som hjältar i sociala medier.

– Tv4 har ringt, SVT har ringt och de har varit med i radion. Det är nog ganska överväldigande, men det är klart att det är lite spännande också, jag tror att de tycker att det är jättekul, säger Maria och tillägger:

– Det var ju tur att killarna var där nere och fint att de agerade direkt. Det här är bara fina killar och vi är stolta. Det är jättekul.

Även i skolan har pojkarna uppmärksammats för deras insats.

– När de kom till skolan stod fritidsläraren och applåderade, då var de jättestolta. Det är fint att det uppmärksammas och att allt slutade bra, de hade ju själva kunnat trilla i, säger Maria till Newsner.