2-åring död i drunkningsolycka – försvunna flickan hittades i vattnet

En tvåårig flicka har omkommit i en drunkningsolycka utanför Sundsvall. Flickan hittades i vattnet i en sjö utanför Matfors under onsdagen, det rapporterar Sundsvalls Tidning. 

Det var runt 11-tiden på onsdagen som en tvåårig flicka från Sundsvall anmäldes försvunnen. En stor sökinsats inleddes, och polis, ambulans och räddningstjänst larmades till området kring vattnet. 

Hittades i vattnet

En kort stund efter att flickan anmäldes försvunnen hittades hon i vattnet. Enligt DN fördes flickan omedelbart till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda. 

– På förmiddagen kallades polis till området med anledning av ett försvunnet barn och kort efter att vi kommit till platsen så påträffas barnet i vattnet, sa Maria Linné vid polisen i Region Nord på onsdagseftermiddagen enligt Sundsvall Tidning.

På onsdagskvällen bekräftade polisens jourhavande förundersökningsledare att flickan avlidit och att familjen underrättats. 

Stege vid badsjö-
Foto: Pontus Lundahl/TT

Drunkningsolyckan är en av flera inom loppet av en vecka. 

I lördags larmades polis till en adress i Olofströms kommun, där de fann ett litet barn som drunknat i en bassäng. 

– Vi kan inte säga så mycket i nuläget, men en person blev avtransporterad till sjukhus med ambulans, sa Emmelie Lantz, enhetschef vid räddningstjänsten Västra Blekinge till SVT under lördagen.

Fler drunkningsolyckor i juni

I söndagskväll fick ett barn föras till sjukhus i ambulans, efter att ha hamnat i ett hjälplöst tillstånd i en badanläggning utomhus på Rosengård, vilket Aftonbladet rapporterade om. 

Enligt statistik från Svenska livräddningssällskapet så har totalt 26 personer omkommit i drunkningsolyckor i Sverige i år. Fem av dem skedde i maj månad. 

Året innan omkom 23 personer vid drunkningsolyckor på ett kommunalt strandbad, enligt SLS.

Foto: TT

Uppmaning från Svenska livräddningssällskapet

I sin årliga rapport uppmanar de unga som gamla att testa sin simkunnighet innan de ger sig ut i vattnet, samt att ha någon med sig. 

“Bada och simma alltid tillsammans med andra simkunniga vuxna. Låt gärna någon stanna kvar på land för att övervaka”, skriver Svenska livräddningssällskapet i rapporten.

Mer information hittar du här.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);