2-åring död i drunkningsolycka – försvunna flickan hittades i vattnet

En tvåårig flicka har omkommit i en drunkningsolycka utanför Sundsvall. Flickan hittades i vattnet i en sjö utanför Matfors under onsdagen, det rapporterar Sundsvalls Tidning. 

Det var runt 11-tiden på onsdagen som en tvåårig flicka från Sundsvall anmäldes försvunnen. En stor sökinsats inleddes, och polis, ambulans och räddningstjänst larmades till området kring vattnet. 

Hittades i vattnet

En kort stund efter att flickan anmäldes försvunnen hittades hon i vattnet. Enligt DN fördes flickan omedelbart till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda. 

– På förmiddagen kallades polis till området med anledning av ett försvunnet barn och kort efter att vi kommit till platsen så påträffas barnet i vattnet, sa Maria Linné vid polisen i Region Nord på onsdagseftermiddagen enligt Sundsvall Tidning.

På onsdagskvällen bekräftade polisens jourhavande förundersökningsledare att flickan avlidit och att familjen underrättats. 

Stege vid badsjö-
Foto: Pontus Lundahl/TT

Drunkningsolyckan är en av flera inom loppet av en vecka. 

I lördags larmades polis till en adress i Olofströms kommun, där de fann ett litet barn som drunknat i en bassäng. 

– Vi kan inte säga så mycket i nuläget, men en person blev avtransporterad till sjukhus med ambulans, sa Emmelie Lantz, enhetschef vid räddningstjänsten Västra Blekinge till SVT under lördagen.

Fler drunkningsolyckor i juni

I söndagskväll fick ett barn föras till sjukhus i ambulans, efter att ha hamnat i ett hjälplöst tillstånd i en badanläggning utomhus på Rosengård, vilket Aftonbladet rapporterade om. 

Enligt statistik från Svenska livräddningssällskapet så har totalt 26 personer omkommit i drunkningsolyckor i Sverige i år. Fem av dem skedde i maj månad. 

Året innan omkom 23 personer vid drunkningsolyckor på ett kommunalt strandbad, enligt SLS.

Foto: TT

Uppmaning från Svenska livräddningssällskapet

I sin årliga rapport uppmanar de unga som gamla att testa sin simkunnighet innan de ger sig ut i vattnet, samt att ha någon med sig. 

“Bada och simma alltid tillsammans med andra simkunniga vuxna. Låt gärna någon stanna kvar på land för att övervaka”, skriver Svenska livräddningssällskapet i rapporten.

Mer information hittar du här.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required