20 personer döda och 26 skadade efter masskjutning i El Paso – utreds som hatbrott

Larmet om skottlossningen vid varuhuset i El Paso, i den amerikanska delstaten Texas, kom klockan 11 på lördagen, lokal tid.

Under en presskonferens meddelade myndigheter att 20 personer dött och 26 personer skadats.

Den federala polisen FBI har inlett en terrorutredning, uppger en källa för CNN.

En sorgevåg har nu brutit ut i El Paso i den amerikanska delstaten Texas.

Under lördagen klockan 11, lokal tid bröt skott ut i varuhandeln Walmart.

Enligt uppgifter från CNN har 20 personer dödats och 26 personer skadats.

Amerikanska medier skriver att flera personer vittnar om hur dödsskjutningen började på parkeringen till butiken innan skyttarna tog sig in i butiken.

Ett vittne har uppgett för amerikanska CBS News att han hörde minst tio skott och såg två personer med vapen.

Nu håller amerikanska FBI på att utreda dödsskjutningarna som ett hatbrott efter att ett manifest spridits online, och kan eventuellt ha skrivits av skytten.

Masskjutningen utanför Walmart i El Paso utreds nu som hatbrott. Foto: AP Photo/Rudy Gutierrez/TT

FBI utreder som hatbrott – efter manifest läckt

I texten finns referenser till president Donald Trumps gränspolitik när det gäller Mexiko, hat mot latinamerikaner och vit makt-inslag.

– Manifestet tyder på att det här var ett hatbrott. Men vi måste säkra att det verkligen var ett manifest skrivet av den här personen, säger Greg Allen, polischef i El Paso, på en presskonferens, enligt Aftonbladet.

Nära och kära sörjer nu de 20 personer som sköts till döds i El Paso. Foto:AP Photo/Andres Leighton/TT

President Donald Trump twittrade om händelsen vid 22-tiden, svensk tid. Han skrev bland annat att han varit i kontakt med Texas guvernör. Några timmar senare skrev han detta:

”Dagens skottlossning i El Paso, Texas, var inte bara tragisk, det var en feg handling. Jag vet att jag står tillsammans med alla andra i det här landet när jag fördömer dagens hatfulla handling. Det finns ingen anledning eller ursäkt som någonsin rättfärdigar dödandet av oskyldiga människor”.

Detta borde inte få hända! Vi tänker på alla offer och deras familjer, samt de som fortfarande ligger och vårdas på sjukhus.