22-åriga Emilia är döende i cancer – samlar in pengar till en sista resa med dottern: ”Allt för henne”

Foto: Emilia Hörman

2015 fick Emilia beskedet att hon har cancer i ögat. Sex år senare har cancern spridit sig och hon vet att hon troligtvis inte har lång tid kvar att leva.

Nu har hon startat en insamling för att kunna åka på en sista resa med 2-åriga dottern.

Allt började 2015. Emilia Hörman från Kristianstad började tappa synen på ena ögat. Efter flera undersökningar och operationer stod det klart att synbortfallet berodde på cancer.

–  Det var ett födelsemärke i ögat som förändrats och efter en biopsi såg läkarna att det var elakartad cancer, berättar Emilia för Newsner.

Beskedet kom som en chock för den då 16-åriga Emilia och månaderna som kom bestod av en rad operationer och behandlingar.

– Det blev ganska många komplikationer och fel ett antal gånger. De tog bort ögat helt men när de skulle sy ihop det blev det fel och allt sprack flera gånger och implantatet höll på att trilla ut. Ja, så de fick göra om allt igen, säger Emilia.

Cancern kom tillbaka

Men Emilia är stark, hon tog sig igenom den svåra perioden. Men precis när hon trodde att allt var över kom nästa besked. Cancern var tillbaka.

– Jag fick veta att jag hade tumörer i livmodern. Så jag opererade bort dem. Efter ett halvår kom allt tillbaka igen. Då gick jag på cellgifter i tolv veckor.

Mellan behandlingar och cancerbesked blev Emilia gravid och under 2019 födde hon en dotter. En lycklig tid fylld av kärlek och framtidstro.

Men innan dotter hann fylla 1 år fick Emilia ytterliga ett tungt besked. Cancern hade spridit sig till hela levern.

– Jag fick veta att jag hade 35 metastaser i levern och för två månader sedan fick jag veta att det spridit sig till brösten och lymfkörtlarna.

Emilia berättar för Newsner att cancerbeskeden alltid kommer som en chock men att hon börjat vänja sig.

– Jag försöker vara inställd på att det värsta kommer hända, annars blir man bara besviken, säger hon och tillägger:

– Man blir ju friskförklarad efter fem år om det inte har kommit tillbaka och det hade gått fyra år, så jag hoppades verkligen. Men det kom tillbaka hela tiden.

Genomgår tuff behandling

I nuläget genomgår Emilia en tuff behandling i hopp om att bekämpa cancern.

– Sist jag genomgick den här behandlingen blev jag väldigt, väldigt sjuk och läkarna sa att jag nog inte hade överlevt om vi fortsatt. Men nu finns det inget val, jag gör samma behandling igen men halva dosen kan man säga. Den gör mig extremt trött, säger hon.

Hon fortsätter:

– Jag har också genomgått en stor operation där man plockat ut min lever och låtit den bada i cellgifter en timme för att sedan sätta tillbaka den.

Trots att läkarna gör vad de kan för att Emilia ska må bättre vet hon om att hon troligtvis inte kommer leva länge till. Därför har hon nu startat en insamling till en sista resa tillsammans med dottern.

– Jag vet inte hur länge jag har kvar och jag vill gärna göra en sista resa tillsammans med henne. Ge henne en sista ordentlig jul där hon har sin mamma, säger hon.

”Vet inte hur länge jag orkar”

Målet är 150 000 och hittills har Emilia fått in 105 955 kronor. Responsen hon fått är överväldigande.

– Det är så många som skriver till mig och önskar mig lycka till, som hejar och stöttar mig. Det är guld värt att veta att så många bryr sig, säger hon.

Nu väntar Emilia på besked från läkarna och hoppas att hon kan få klarhet i om och när hon kan få resa i väg.

– Jag är ju mitt i en behandling men jag hoppas att det kan bli en lucka och att jag kan få må tillräckligt bra för att åka i väg. Jag vet ju inte hur länge jag kommer orka. Snart kanske jag är för sjuk för att resa över huvud taget.

Emilia drömmer om att komma bor till ett varmt land där hon och dottern kan få en fin tid tillsammans och glömma allt elände. Pengarna som blir över ska gå till en riktigt maxad julafton och en början till ett sparkonto.

– Jag har så svårt att tänka mig att min dotter ska vara utan sin mamma. Men jag vill göra alltför henne. Allt jag kan för att hon ska få det så bra som möjligt om och när jag försvinner, det är för henne jag orkar ta mig upp varje morgon. Och det är för henne jag gör det här. Hade inte hon funnits hade jag nog inte orkat, säger hon till Newsner.

En viktig uppmaning

Emilia vill passa på att tacka sin familj och nära och kära som alltid ställer upp när hon inte orkar. Hon vill också passa på att uppmana andra att göra detsamma.

– Känner man någon som är så här svårt sjuk, visa att du finns där. Det är inte alltid man vågar eller vet hur man ska be om hjälp. Min familj är guld värd, men alla vet inte att det finns människor som ställer upp för en. Så visa det, säger hon till Newsner.

Våra tankar går till Emilia och hennes familj och önskar henne all lycka.

Dela gärna artikeln så att fler nås av Emilias önskan.

Exit mobile version