22-åriga Toras fina initiativ – hjälper äldre i riskgrupp med handlingen: ”Höjdpunkten på deras dag”

Coronakrisen är en tuff tid för oss alla. Men för äldre personer i riskgrupp som knappt vågar sig ut genom dörren, kan den här tiden vara extra påfrestande.

Som tur är finns det människor som kan underlätta i vardagen. Som Tora Svanstedt, 22, exempelvis, som bestämde sig för att hjälpa de äldre med handlingen.

Tora Svanstedt, 22, arbetar som fritidsledare för Svenska kyrkan. Men sedan coronapandemin bröt ut i Sverige har hennes församling stått stilla och hennes annars så fartfyllda dagar är inte längre vad det en gång var, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

Genrefoto: TT/Shutterstock

För att ändå ha någonting att göra blev Tora ombedd att städa förråd, men Tora hade en bättre idé.

– Jag sa att vi kunde hjälpa till att handla åt äldre. Någon vecka senare kom chefen fram till mig och sa att jag fick göra det jag önskat, säger hon till Aftonbladet.

Nu har Borås pastorat skapat ett samarbete med kommunen och inrättat en stödlinje dit folk, som tillhör riskgrupp, kan ringa in och be om hjälp. Önskan skickas sedan vidare till Toras församling i Svenska kyrkan.

”Ringer tillbaka bara för att prata”

Tora har handlat åt personer i riskgrupp sedan i mars och älskar det.

– Det är jätteroligt. Jag ringer under dagen och så står man utanför deras dörr och pratar en stund när man lämnat varorna. Vissa ringer tillbaka senare bara för att prata lite, säger Tora.

Tora berättar att många känner sig isolerade så för personer i riskgrupp betyder det mycket att Tora kommer förbi en sväng.

– Det är många som är ensamma, som känner sig isolerade. Höjdpunkten på deras dag är att någon kommer och lämnar mat och pratar lite, säger Tora.

Personer som Tora behövs överallt just nu och ju fler som hjälps åt desto bättre.

Dela gärna om du tycker att det här är ett fantastiskt fint initiativ som fler borde inspireras av.