23 000 personer besökte Gekås i helgen – trots risken för coronasmitta: ”Inte förenligt med råden”

23 000 människor besökte Gekås, Ullared, i helgen. Det trots ökade smittspridningen i Sverige och strikta restriktioner.

Men enligt Boris Lennerhov, Gekås vd, är det ingenting mot hur många som brukar besöka varuhuset tidigare år.

Trots att restriktionerna säger att man ska avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, var det fullt av kunder på Gekås i helgen.

Enligt bilder som GT tagit del av var det fullt på parkeringen och mellan fredagen och söndagen var det hela 23000 besökare inne i varuhuset.

Inte förenligt med allmänna råden

Johanna Steier, kommunikationsdirektör i region Halland, säger att ett besök på Gekås ”inte är förenligt med de allmänna råden”.

Foto: Bertil Ericson / TT

Men för Gekås var det mindre än hälften från samma helg förra året då 51 000 kunder besökte varuhuset.

– Vi har tappat ungefär 50 procent i november mot förra året. För vår del blir det lugnare och lugnare nu. Julhandeln ser inte ut för oss som för andra, vi har mest besökare i oktober och november, säger Boris Lennerhov, vd för Gekås till tidningen.

Infört nödvändiga åtgärder

Enligt Boris har varuhuset infört nödvändiga åtgärder som att sätta upp plexiglas och stänga av varannan kassa.

Han säger också att kunderna har gott om utrymme för att hålla distansen.

– Vi får normalt ha 8 000 inne samtidigt. Vi har öppet mellan 7 på morgonen och 22 på kvällen, så det är inte mer än ett par tusen inne samtidigt nu och vi har en yta på 43 000 kvadrat, säger han till GT.

För att hålla smittan nere har man smittspårat personalen och skickat hem de som jobbat nära den personen som varit sjuk. Men hittills har de flesta testat negativt.

”Försökt stoppa smittan”

Och av 1600 anställda är det bara ett femtontal som bekräftats smittade av covid-19.

– Jag tycker att vi har klarat ut det på ett bra sätt, vi var tidiga med att om någon i familjen drabbades fick man vara hemma men behålla lönen. Vi har försökt på alla möjliga sätt att stoppa smittan och ta hänsyn. Det kostar lite pengar men är en baggis i sammanhanget om man jämför med konsekvensen. 

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required