250 personer samlades på privat fest – polis larmades till platsen: ”De höll hand och dansade”

I lördags samlades 250 personer i en festlokal i Södertälje för en privat fest.

– När vi kom dit stod 50 stycken och dansade hand i hand. Det är otroligt olämpligt, säger Jonas Packalén på Södertäljepolisen till Aftonbladet som först rapporterade om händelsen.

I fredags meddelade statsminister Stefan Löfven (S) de nya striktare restriktionerna för att bekämpa smittspridningen i Sverige.

Bland annat infördes maxantal som får vistas i köpcentrum och butiker och man meddelade också att alkoholförsäljning förbjuds från klockan 20.

Samtidigt gick Folkhälsomyndigheten ut med en rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken. Man sänkte också maxantalet på sociala sammanhang från åtta personer till fyra.

Polisen: ”Högst oroande”

Och både regeringen och Folkhälsomyndigheten är tydliga i sin uppmaning: ”Håll inga fester”.

Foto: Shutterstock/ TT

Trots det arrangerades en stor fest i Södertälje i helgen. Enligt polisen deltog upp emot 250 personer, inklusive personal.

– När vi kom dit stod 50 stycken och dansade hand i hand. Det är högst oroande. Framförallt eftersom vår statsminister på fredagen trycker på vikten att ta ansvar. Ändå väljer man att förbise detta, säger Jonas Packalén, samordnare vid polisen i Södertälje.

Återkommande fester i Södertälje

Södertälje har bland den högsta smittspridningen i landet. Men festerna har varit återkommande under hela pandemin och förekommer fortfarande.

Något polisen och kommunen arbetar aktivt för att motverka genom att genomföra tillsyn på olika tillställningar.

Men rent juridiskt kan polisen inte göra så mycket förutom att försöka tala festarrangörerna till rätt.

– Vi har inga befogenheter utan kan bara uppmana dem att sluta. För att ingripa ska vi kunna luta oss mot ordningslagen eller alkohollagen. I det här fallet var det en alkoholfri fest, vilket gör att vi inte kan göra något. Det är ett stort problem i rådande pandemi, säger han.

Kommunen förbjuder fester

Rickard Sundbom, stadsdirektör i Södertälje kommun, ser allvarligt på händelsen.

– Det här kommer ner till personligt ansvar hos både arrangör, verksamhetsägare, eller festdeltagare. Vi gör allt vi kan från myndighetssidan. Vi lägger extra resurser på att kontrollera något som inte ska behöva kontrolleras. Resurser som kunnat läggas på till exempel skolan, säger han.

Nu har Södertälje kommun beslutat att förbjuda ett flertal privata fastighetsägare från att hyra ut lokaler till fester, det för att förhindra att något liknande sker igen.

Förbuden i Södertälje grundas bland annat på trängsellagen som infördes i somras och innebär att sammankomster där det förekommer dans och mingel kommer få betala viten.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required