26-årig tjej som tolvdubblat pengarna på tre månader är nya stjärnan. Så här ska social trading döda bankerna.

Alena Antontchenko, 26.
På tre månader har hon tolvdubblat sina pengar – och fått fler än 800 personer som kopierar allt hon gör.
Kan social trading till och med hjälpa till att minska klyftorna i samhället?

De senaste 20 åren har klyftorna i samhället ökat kraftigt i hela västvärlden och kanske mest i Sverige. De rika blir rikare. Men de fattiga är lika fattiga.
Men det är i första hand inte lönerna som driver klyftorna framåt. De rika jobbar med investeringar och har de senaste 20 åren tjänat stora pengar på sitt kapital.

Nu är social trading på gång i Sverige. Frågan är om social trading kan bli en investeringsform för mindre rika – och till och med bidra till att utjämna klyftorna?
Många av de rika har tillgång till analytiker, eller kan sätta sig in frågor kring valutor, råvaror och aktier.
Men den nya trenden, social trading, handlar om att i realtid kunna se hur duktiga vänner eller andra framgångsrika traders handlar. Man kan sedan välja ut någon trader – och kopiera allt denna gör. Det kan öppna för att många vanliga människor som inte har råd med någon expertanalytiker kan få minst lika bra tips genom att koppla upp sig socialt.
Faktum är att på eToro, en av de största plattformarna, är 85% av alla kopierade affärer vinstgivande. Medan endast 55% av alla manuella affärer ger vinst.

Låter det krångligt?
Ett exempel: Du fastnar för Alena Antontchenko, 26, från Belgien. En av de starkast lysande stjärnorna just nu. Hon jobbar heltid med trading och handlar med hög risk. Hon har också fått väldigt bra avkastning på sitt kapital de senaste tre månaderna och har tolvdubblat sin insats. Du lägger in 500 kr – och sedan väljer du att kopiera henne. Allt hon handlar från och med nu kommer du också handla på samma sätt – men med 500 kronor som är den insats du valt. Fortsätter det uppåt för Alena fortsätter det uppåt för dig. Förlorar hon? Ja, tyvärr du också.

Så kommer social trading att döda bankerna?
I reklamfilmerna frågar sig eToro vad man ska ha sin gamla bank till. Än så länge darrar nog inte Swedbank men klart är att social trading ökar lavinartat. En av de ledande sajterna, eToro, rapporterade 1,5 miljoner registrerade konton 2010. Redan i slutet av förra året var den siffran över tre miljoner.

Annons: Här får du direkt $20 gratis investering.
Testa social trading i dag. (eToro)