Nu kan modeföretagen åka i fängelse när dom gör så här.

Nu kommer nya lagar som ska förändra de sjuka kroppsidealen inom modeindustrin. I Frankrike införs en lag som gör att modeagenturer kan dömas till fängelse i sex månader eller upp till 75 000 Euro i böter.

Den franska skådespelerskan Isabelle Caro blev världskänd när hon 2007 ställde upp på bild i en kampanj mot anorexi i samband med Milan Fashion Week. Hon har själv uppgett att hon vägde blott 27 kilo när bilderna togs.

6351314320_b59b2e437d

Efter det blev hon ansiktet utåt i kampen mot anorexi och de sjuka kroppsidealen inom modeindustrin, men bilderna spreds även på sidor där man hyllar anorexi.
Hon dog den 27 november 2010.

202299_1_popup_202299_1_org_4d1b5bf30871f

Drygt fyra år senare visar det sig att Isabelle Caros arv har lett till förändring. Nu meddelar nämligen det franska parlamentet att man godkänner ett tillägg till folkhälsolagen som gör det tillåtet att bestraffa en person som uppmanar andra att bli extremt magra.

Lagen är i första hand ämnat att hämma verksamheten på så kallade pro-ana-webbsajter, sajter där man hyllar anorektiskt smala människor precis som man gjorde med Isabelle Caro.
– Det är viktigt att modeller vågar säga att de behöver äta bra och ta hand om sin hälsa, speciellt för unga kvinnor som ser på modeller som sina estetiska ideal, säger hälsominister Marisol Touraine till BFM TV enligt Reuters.

Isabelle_Caro

För att kontrollera att de nya reglerna följs kommer modellerna att vägas regelbundet, och om arbetsgivarna inte följer lagarna kan de dömas till upp till sex månaders fängelse eller böter i upp till 75 000 Euro.

t2-anorexic_98861c

Tidigare har Italien, Israel och Spanien infört böter för de modelagenturer som anlitar modeller som är för smala. Att det ledande landet inom mode, Frankrike, nu hakar på den positiva trenden kan förhoppningsvis vara ytterligare ett steg mot en hälsosammare värld inom modeindustrin.