3-årig flicka glömdes bort på förskolan – hittades skakad och nerkissad av mamma Tibel: ”Såg svart”

När Tibel Al Chammas skulle hämta sina två barn på förskolan hörde hon plötsligt ett barn ropa på hjälp från en nedsläckt och stängd avdelning – det visade sig vara hennes egen dotter.

– När jag öppnar en dörr till toaletten hittar jag min dotter röd, skakig och nerkissad, berättar Tibel för Newsner.

Det var en helt vanlig fredag i början på februari som Tibel Al Chammas skulle hämta sina två barn på förskolan.

Men det som hände sedan hade hon aldrig kunnat drömma om.

Väl uppe på förskolans övervåning hör hon en hes barnröst ropa på hjälp.

Jag fick panik, jag tänkte bara att jag måste hitta det här barnet. Rösten var så hes, så där och då förstod jag inte att det var min egen dotter, säger Tibel till Newsner.

Hittades nerkissad och skakig

Tibel sprang in på den nedsläckta avdelningen och ryckte i alla dörrar. Till slut kom hon fram till en toalett.

– När jag öppnar en dörr till toaletten hittar jag min dotter röd, skakig och nerkissad, berättar Tibel för Newsner.

Tibel tar sin dotter i famnen och går för att ifrågasätta personalen. Det visade sig att personalen samlat de få barn som var kvar på avdelningen, släckt och gått ned till nedervåningen.

Men Tibels dotter blev kvar ensam. Uppskattningvis hade hon varit där i 30-40 minuter innan hon hittades av mamma Tibel.

– De bad om ursäkt och sa att det inte får hända, men jag var så arg. Jag såg svart. Jag är fortfarande chockad över att det här har hänt, säger Tibel och tillägger:

– Man lämnar det mest värdefulla man har till några man litar på. Det här får inte hända, det ska inte hända. Men nu har det hänt.

Barn, förskola, Tibel
Foto: NTB, TT/ Privat

Skärrad efter händelsen

Efter händelsen har Tibels dotter inte varit sig själv. 3-åringen som alltid varit så självständig har plötsligt inte vågat att gå på toaletten själv och vill gärna ha tänt överallt.

Hon har även behövt skolas in på nytt.

– Min självständiga 3-åring måste ha tänt i hela huset, hon berättar om händelsen för alla och är jätterädd att det ska hända någon av hennes kompisar. Hon har sagt flera gånger att förskolan inte får göra så mot hennes bästa kompis för att hon kommer bli jätterädd. Hon vill ju inte gå dit länge, säger Tibel och tillägger:

– Vi ska kontakta psykolog för att se vad som är bäst för henne och vad vi kan göra.

Tibel kräver att det här inte upprepas.

– De var två personal på fem barn. Har man inte bättre uppfattning om vilka barn man har med sig så ska man inte jobba på förskola. Jag hade haft lite större förståelse för det här om det hade varit två personal på tjugo barn, men enligt rektorn var de till och med överbemannade den här eftermiddagen, säger Tibel och tillägger:

– Inga barn eller föräldrar ska behöva känna så här.

Rektorns svar

Rektorn för förskoleområdet där Oxelgrenshagens förskola ingår, Elizabeth Lundberg, säger att man ser väldigt allvarligt på händelsen.

– Vi har anmält det här, skrivit en erinran och utreder nu vad som hänt, ha rhon sagt till SVT Nyheter Södertälje som också rapporterat om händelsen.