3-årige Jackson cyklade omkull på förskolan utan hjälm – skadades allvarligt: ”Mellan hopp och förtvivlan”

Jackson, 3, cyklade utan hjälm på förskolans trehjuling och trillade omkull. En olycka som blev spå pass allvarlig att han fick spendera hela julhelgen på sjukhuset.

Nu kräver hans föräldrar att förskolan inför krav på hjälm när man cyklar.

”Det här är Jackson
Julen 2020 spenderade han på barnsjukhuset i Lund. Orsaken till att han var där var en blödning i hjärnan. Två blödningar innan för skallbenet och en utanför.”, så börjar Pernilla McGrory sitt inlägg om Jackson på Faceboook. Ett inlägg som har spridit sig över landet de senaste dagarna.

Anledningen till inlägget var att Jackson, precis som så många andra dagar , hade spenderat några timmar på förskolan. Där hade han cyklat på en trehjuling och slagit i huvudet.

Foto: Daniel Åberg / TT

Pedagogerna på förskolan berättade om incidenten för Jacksons pappa när han kom för att hämta pojken. Vid den tidpunkten verkade allt vara okej, men Jacksons tillstånd försämrades snabbt under kvällen.

 – På kvällen när jag kom hem från jobbet skrek han fortfarande och han sov inte mycket alls den natten. Under helgen som kom sov han fortfarande ingenting och på måndagen ringde jag till 1177 som rådde mig att åka in, berättar Pernilla för Newsner.

Två blödningar i hjärnan

Pernilla och Jackson åkte in till akuten där man hittade en bula på Jacksons huvud, en bula som enligt läkarna kunde göra ont men som var ofarlig.

– Den natten sov han heller ingenting och dagen efter ringde jag till vårdcentralen som rådde mig till att köpa en kräm för yttre blödningar så som blåmärken och så.

Det här är Jackson Julen 2020 spenderade han på barnsjukhuset i Lund. Orsaken till att han var där var en blödning i…

Posted by Pernilla McGrory on Wednesday, December 30, 2020

Men när Pernilla skulle smörja på krämen insåg hon att jacksons huvud svullnat ytterligare.

– Vi åkte in igen och blev inlagda på en gång. Där gjordes en röntgen som visade att Jackson hade två blödningar i huvudet, en epiduralblödning och en subrualblödning. Så vi blev skickade med ambulans till Lunds universitetssjukhus.

Väl där blev det en chock för familjen. Pernilla ringde runt till Jacksons pappa och äldre syskon som bröt ihop fullständigt.

”Var mellan hopp och förtvivlan”

Ny röntgen visade som tur var att blödningarna inte växt utan var under kontroll. På juldagen gjordes ytterligare en röntgen som visade att blödningarna stannat av så Jackson skulle slippa en operation och kunde snart åka hem.

”Vår jul var mellan hopp och förtvivlan innan vi äntligen fick veta att blödningarna var oförändrade så han behövs inte opereras. Den största julklappen för hans familj var att läkarna inte behövde öppna hans lilla skalle”, skriver Pernilla i inlägget och fortsätter:

”Och hur hamnade vi här ? Jo han ramlade an en cykel på förskolan. Utan hjälm. För hjälm är ingenting de använder på förskolan .. inte på någon av de kommunala förskolorna i Kristianstad kommun. De privata har så det är ingen omöjlighet. Hemma låter vi honom inte ens stå på sin sparkcykel utan hjälm men på förskolan får de swisha fram som galningar utan”

På sjukhuset frågade läkarna gång på gång om Jackson haft hjälm på sig vid olyckan och det slog henne då att det inte finns några hjälmar att tillgå.

– Jag har haft barn på förskolan i 23 år och dem har aldrig haft hjälm. Jag har inte tänkt på det innan men Jackson har själv påpekat att det är konstigt att man måste ha hjälm hemma men inte på förskolan. Det var egentligen inte förrän läkarna frågade som det slog mig att vi måste göra något åt det här, säger hon till Newsner.

Startade en namninsamling

Sagt och gjort. Pernilla tog kontakt med rektorn på förskolan som sa att ämnet har varit uppe för diskussion men menat att några hjälmar inte kommer på fråga.

– Hon sa att det är farligare för barn att använda hjälm än att inte ha det då de kan fastna i något och strypas. Men det finns hjälmar för barn med grön spärr som är till för små barn. Jag vet också att privata förskolor i kommunen har krav på hjälm så det är ingen omöjlighet, säger Pernilla till Newsner.

Foto: Privat

Med det till svar startade Pernilla en namninsamling i hopp om att det som underlag skulle kunna få kommunen att ändra sig.

Responsen har varit överväldigande.

– Det här visar att det inte bara är i den här kommunen det är ett problem. Människor över hela landet tycker att det ska vara krav på hjälmar på förskolan om barnen ska cykla. Speciellt förskolepedagoger har hört av sig och tycker att initiativet är bra, säger hon till Newsner.

Under måndagen fick alla föräldrar på förskolan ett mejl av rektorn där man berättade att man beslutat att ta bort cyklarna på obestämd tid.

”Måste in i lagen”

Pernilla är glad över att kommunen tar händelsen på allvar men är rädd att cyklarna snart åker fram igen utan att något beslut om hjälmar har tagits.

– Ska de här små barnen cykla ska det vara under kontrollerade former. När man cyklar ska man ha hjälm och antingen ska det finnas hjälmar på förskolan eller så får vi föräldrar ta med hjälm. Det måste in i lagen, säger hon och tillägger:

– Jag vill inte lägga någon skuld på förskolepedagogerna. De har inte gjort något fel. Jackson hade förmodligen ramlat även om han hade haft hjälm, men då hade han inte skadat sig lika allvarligt.

”Jag håller just nu på att slåss med kommunen and detta.Inte en enda unge till ska behöva gå igenom vad Jackson fått göra. Det kanske är mycket jobb för pedagogerna. Ja jag förstår det men om det är för mycket jobb får de plocka bort cyklarna. Vi har nu lång rehabilitering framför oss och när han kommer tillbaka till förskolan SKA det finnas hjälmar eller inga cyklar!!!”, avslutar hon inlägget på Facebook.

Kommunen beklagar händelsen

Lina Leyman Nilsson, Skolchef på Kristianstads kommun, beklagar det som hänt Jackson och menar att kommunen ser allvarligt på händelsen.

– Det är såklart väldigt olyckligt att det inträffat. Jag vet inte vad som har hänt mer än att personalen uppmärksammade händelsen och kommunicerade det med föräldrarna. Vi kommer titta vidare på det och se vilka åtgärder vi behöver vidta och under tiden använder vi inte cyklarna, säger Lina Leyman Nilsson.

Men att det är konstigt att barnen inte har hjälm på förskolan håller hon inte med om.

– Det är inte konstigt att de inte har haft hjälm. Finns inget krav på det för så små cyklar, det räknas som lekredskap, säger hon.

Trots det tycker hon inte att man ska stänga några dörrar för att hjälmar ska komma att användas på förskolorna i framtiden.

– Vi måste titta på vad det innebär. Det här är inte svart eller vitt Barnen lär sig mycket motoriskt genom att cykla. Och det är mycket möjligt att vi köper in hjälmar om det är farligt för barnen att cykla, men det kommer föra med sig andra rutiner som vi måste titta på. Vi stänger inga dörrar utan kommer titta mer på vad det här kommer att innebära, säger Lina Leyman Nilsson till Newsner.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required