Livräddarna varnar: Detta visar varför du aldrig ska bada med alkohol i kroppen.

I fjol drunknade 137 personer i Sverige, vilket är det högsta antalet dödsbud på tolv år. Av dem som omkom hade omkring varannan alkohol i blodet.

Enligt försäkringsbolagets Trygg-Hansas beräkningar badar bortåt 10 000 svenskar berusade varje kväll, främst under somrarna då flest olyckor sker. – Du kör inte bil när du är alkoholpåverkad och du bör inte heller kasta dig i sjön när du druckit för mycket, säger Johan Eriksson, kommunikationschef i en kommentar.

Nu hoppas man på förändring genom att illustrera alkoholens hämmande effekter när vi människor försöker röra oss genom vatten. I en kortfilm låter man de trefaldiga världsmästarna i konstsim, Stockholm Konstsim Herr, utföra sina standardrutiner efter att de druckit alkohol. Och resultatet är skrämmande.

När man ser filmen där de uppenbart vältränade männen försöker bemästra poolens vatten så är man glad att de är övervakade av livräddare. De sjunker till bottnen, har svårt att hålla sig flyttande och all deras rutin verkar som bortblåst. – Don’t drink & dive-filmen har ett oerhört starkt budskap med tanke på att varannan person som drunknar har alkohol i blodet. Jag är övertygad om att denna film kommer få många att tänka sig för en extra gång i samband med bad och alkohol. Den insikten kan rädda liv i sommar, fortsätter Karin Brand, generalsekreterare på Svenska livräddningssällskapet.

Se filmen konstsimmarna försöker genomföra sina koordinerade rörelser med promille i blodet. Hjälp samtidigt Svenska livräddningssällskapet att dela filmen så att fler svenskar inser faran i att bada när de druckit alkohol. 

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.