4-årige Frey kapade sitt långa hår – för att ge till cancersjuka barn: ”Vill hjälpa”

4-årige Frey sparade ut håret i flera år. Nu har han klippt av allt för att donera till cancersjuka barn.

4-årige Frey har alltid haft ett hår som växer så det knakar och har aldrig gått till en frisör.

En dag läste hans mamma Alžbeta Johansson om hur man kunde donera hår till barncancerfonden, och på så vis hjälpa andra barn som inte har något hår.

– Först ville jag själv hjälpa till, men då mitt hår är färgat och kvaliteten inte är något bra så frågade jag Frey om han ville göra det, berättar mamma Alžbeta för Newsner.

Frey ville gärna hjälpa till och sade att han gärna klipper av sig håret när han fyller fyra.

Frey, barncancerfonden
Foto: Privat

Ville hjälpa

Alžbeta tog kontakt med det lokala sjukhuset och fick veta att håret skickas till Malmö och till en perukmakare som har avtal med barncancerfonden. Sedan får barnet, som skänkt håret, ett diplom.

I början på juli var den stora dagen kommen och Frey hade då sparat ut en riktig kalufs på 50 centimeter.

– Vi pratade om det mycket innan, jag förklarade och han förstod. Han kände att han ville hjälpa. Han är klok och har ett stort, stort hjärta, berättar hans mamma.

Väckt starka reaktioner

Alžbeta berättar att Freys långa hår har väckt reaktioner.

– Många gånger har folk trott att han är en flicka. Du vet, det är lite så fortfarande. Människor tror att pojkar inte kan ha långt hår. Men då har jag förklarat för dem att han vill ha det så och sedan berättat varför, och när de får veta att han sparar ut håret för att kunna donera det till barncancerfonden blir de lite röda i ansiktet och så tycker människor att det är jättebra det han gör, säger hon.

Alžbeta menar att det är få människor som vet om att det här går att göra och hoppas att Freys beslut kan inspirera andra till att göra liknande.

– Hjälper man ett enda barn så är det värt det, säger hon till Newsner.

Frey är en sann förebild!