Kärleken vinner: Nu har 26 miljoner regnbågsfiltret på Facebook.

I fredags tog USA:s Högsta Domstol det historiska beslutet: Samkönade äktenskap ska vara lagligt i hela lander. Genast började beslutet firas av såväl etablerade medier som på sociala medier.

Ett av de kanske tydligaste – och vanligaste – sätten att visa sitt stöd har varit att lägga till ett filter på sin profilbild på Facebook.

Genomslaget har varit enormt: Hittills har 26 miljoner bytt sin profilbild till den regnsbärgade varianten, däribland världskändisar som Leo di Caprio och Anne Hathaway och Arnold Schwarzenegger.

– Det är fantastiskt, det är ju som en enda stor prideparad på sociala medier. Det är underbart att se att folk tar ställning för alla människors lika rätt och värde, säger Sandra Ehne, ordförande för Stockholm Pride till Metro.

Enligt tidningen har bildern fått fler än en halv miljard likes och kommentarer på Facebook. HUr många av de 26 miljoner nya profilbilderna som är svenska vet inte Facebook. Filtret skapade av två prkatikanter på Facebook inför stundande Prideevenemang.

Här är Facebook-grundaren Mark Zuckergs bidrag:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Created with facebook.com/celebratepride

Posted by Mark Zuckerberg on den 26 juni 2015

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.