5-årige Falcon säljer solrosor – pengarna går till att bekämpa barncancer: "Vill inte att barnen ska vara sjuka"

5-årige Falcon säljer solrosor – pengarna går till att bekämpa barncancer: ”Vill inte att barnen ska vara sjuka”

Kampen mot cancer är livsviktig och många är det som på olika sätt vill hjälpa till och stötta genom välgörenhet.

Falcon Gunnarsson, 5 år, bestämde sig för att ta kampen mot barncancer – genom att odla solrosor.

”Solrosor i kampen mot barncancer” är ett initiativ som vuxit fram under de senaste två åren efter att några gårdar runt om i landet började erbjuda självplockning av solrosor, till förmån för barncancerfonden.

Barncancerfonden tog tillvara på konceptet och nu har flera gårdar hakat på det fantastiska initiativet!

En av de som har deltagit i rörelsen är femåriga Falcon Gunnarsson. Tillsammans med sin morfar har han plöjt med traktor och sått frön som nu blommat upp i vackra solrosor. Allt hemma på morfars gård i Röcklinge, strax söder om Heby i Uppland.

Falcon Gunnarsson. Foto: Privat

Anledningen till varför han ville göra det är helt enkelt:

– Jag vill inte att barnen ska vara sjuka, säger Falcon Gunnarsson till Newsner.

Sådde solrosor för hand

Fältet med solrosor är ungefär lika stort som en stor fotbollsplan. Där har Falcon gått och sått frön för hand ur en hink, ett jobb som han tyckt varit mycket roligt.

Det har varit ett perfekt sommarprojekt för honom och morfar och tillsammans har de haft mycket roligt längs vägen.

Falcon Gunnarsson. Foto: Privat

Tanken var redan förra året att de ville kunna erbjuda självplock av solrosor till förmån för välgörenhet. Men då de kom igång lite för sent så fick det vänta tills i år istället.

– Barncancerfonden har ju ett färdigt koncept kring just solrosor. Så det har varit väldigt smidigt allting, de har ju skött allt med att skicka ut alla blanketter, QR-koder och sånt, säger Emmy Gunnarsson, mamma till Falcon.

Premiär förra helgen

Det var i fredags förra veckan som de öppnade upp och välkomnade allmänheten till självplocket. Hittills har de haft omkring ett 30-tal besökare.

Till helgen så vankas den årliga karnevalen i Heby, vilket lockar mycket folk till kommunen. Då hoppas de på att många besökare ska svänga förbi gården.

Än har inte riktigt alla rosor slagit ut. Men lagom till helgen så hoppas de på ett gult hav.

– Nu har vi haft sol för tredje dagen. Vi har haft en riktig skitsommar här i Uppland. Men nu händer det mycket, till helgen kommer de nog att slå ut så att det blir som ett gult hav av solrosor, säger Emmy Gunnarsson till Newsner.

Falcon Gunnarsson. Foto: Privat

Så fungerar självplocket

Konceptet med självplocket är mycket enkelt för den som besöker. Man åker dit, swishar valfri summa till barncancerfonden, sedan finns sekatör att låna och det är bara att plocka på sig en bukett.

– Det går inte att missa från vägen. Åker man förbi så ser man vart man ska stanna och plocka.

Familjen är väldigt nöjda med hur enkelt det varit att ordna en sådan här grej rent administrativt.

– Det har gått så lätt ordna det. Solrosor har vi alltid ändå hemma hos mina föräldrar, de har alltid velat ha det och det är många som stannar och plockar. Men vi har liksom aldrig tagit betalt för det. Så det känns bra att vi har kunnat göra så här i år.

Stort tack till Falcon och familjen för ett fantastiskt jobb! Vi hoppas att många kommer och besöker er så att Barncancerfonden får in mycket pengar till sitt livsviktiga arbete.

Dela gärna den här artikeln vidare på Facebook – kanske inspirerar det andra att göra samma sak!