5 platser från filmer som alla kan besöka. Och du behöver inte ens resa långt för att hitta dem.

När jag ser på en film eller tv-serie tänker jag ofta att jag skulle vilja se det där stället i verkligheten.
Det kan vara svårt om det är på andra sidan jorden, men de här ställena finns faktiskt i Europa!
Om jag är på semester och i närheten av de här ställena kommer jag definitivt att åka dit och titta!

1. Den blå dörren i Notting Hill.

nottinghill1200x1600

Jag älskar den här filmen, så ni kan säkert förstå hur glad jag blev när jag fick veta att den blå dörren, där Will bodde med sin galna lägenhetskompis, fortfarande finns kvar. Många passar på att åka hit när de är i London och det kommer jag också göra! Dörren finns i Notting Hill i London.

Foto: FerrBea/flickr

2. King’s Landing från Game of Thrones

dubrovnik1200x630

Självklart får en inspelningsplats från en tv-serie också plats på den här listan. Många scener från superpopulära Game of Thrones är inspelade här i Gamla Stan i Dubrovnik. Och det är inte särskilt konstigt, att vandra runt i de gamla delarna av Dubrovnik är som att kliva rakt in i en annan värld.

Foto: Dennis Jarvis/flickr

3. Stora hallen från Harry Potter

harrypotter1200x830

Ni som har varit på Harry Potter-studion utanför London vet att scenerna i den stora hallen spelades in där. Den stora hallen i filmstudion byggdes upp som en kopia av den stora hallen på Christ Church College i Oxford, vilket gör det till ett häftigt ställe att besöka. Många scener från Harry Potter är filmade på olika ställen på colleget.

Foto: William J Sisti/flickr

4. Caféet där Amelie jobbade

amelie1200x630

Jag blir lika glad varje gång jag ser Amelie från Montmartre. Om jag åker till Paris kommer jag att ta mig till caféet där Amelie jobbade. Det heter Café des 2 Moulins, och ligger precis som i filmen i Montmartre-området i Paris.

Foto: Mario Sánchez Prada/flickr

5. Mr Darcys hus från Stolthet och fördom

stolthet1200x630

Vi var nog många som tappade hakan när vi såg Mr Darcys otroliga hem Pemberley i ”Stolthet och fördom”. Under den klassiska filmatiseringen av boken som gjordes 1995 användes ett annat hus, men Chatsworth House (på bilden) var inspelningsplatsen för filmen med Keira Knightley från 2005. Eftersom Chatsworth House sägs vara inspirationen för självaste Jane Austen när hon skrev boken Stolthet och fördom så är det den som får vara med på listan. Det vackra huset hittar du i Derbyshire i England.

Foto: Richard Pigott/flickr

Vill ni se fler ställen från filmer och tv-serier och fler resetips från hela världen? Gilla och dela gärna det här i så fall!