50-årsjubilerande Gävlebocken brann direkt på invigningsdagen

Sedan 1966 har Gävlebocken satts på Slottstorget i Gävle inför första söndagen i advent. Men lika mycket av tradition som det är att sätta upp har det också varit att bränna ner den. I år firar Gävlebocken 50 år, och under gårdagens första adventsfirande sattes den också upp traditionsenligt. Men den fick bara stå några timmar.

– Vi misstänker att branden är anlagd. Vi söker just nu aktivt efter en gärningsman och håller på att förhöra vittnen på platsen, säger Matilda Isaksson, befäl på polisens ledningscentral i region Mitt, till Aftonbladet.

Under söndagseftermiddagen invigdes Gävlebockens uppförande för 50:e gången. Men redan vid 23-tiden samma kväll brann den ner. SOS Alarm larmades, men när personal kom på plats var det redan för sent.

– Bocken var redan övertänd när brandkåren kom dit, säger larmoperatören på SOS Alarm till Aftonbladet.

På Gävlebockens egen Twitter sörjdes det.

Twitter

Polisen misstänker att branden var anlagd, och söker just nu efter en gärningsman. Maria Wallberg, som är talesperson för Gävlebocken, förklarar att hon hört att det ska ha varit en person som kastat en brandbomb.

– Jag fick precis veta att det har stått en person vid restaurangen Sarahs som har kastat en brandbomb på bocken. Det är en polissak nu eftersom det är ett brott som har begåtts. Det känns jättetråkigt att det här har hänt, helt overkligt, säger hon till Aftonbladet.