624 år efter heliga Birgitta: Nu får Sverige sitt andra helgon.

1391 helgonförklarades Birgitta Birgersdotter, mer känd som Heliga Birgitta, av påven Bonifatius IX. Nu, 624 år senare har Sverige fått sitt andra helgon.

Att bli helgonförklarad är något otroligt stort och hedersamt inom den katolska kyrkan. Sedan tidigare har Sverige haft ett helgon, nämligen Heliga Birgitta som var verksam under 1300-talet.

Och nu rapporterar Aftonbladet att Sverige har fått sitt andra helgon sedan påve Franciscus utfärdat ett dekret om att Elisabeth Hesselblad ska få upphöjelsen.

Hon föddes i Fåglavik i Västergötland 1870 och dog i Rom 1957. 23 år efter sin död saligförklarades hon 1980 av påve Johannes Paulus II. Elisabeth Hesselblad köpte 1933 ett hus i Rom som blev centrum för Birgittinerordern.

Vid tiden för andra världskriget spelade hon en viktig roll i att rädda flera judar i klostret och såväl nazister som kommunister försökte beslagta klostrets egendomar men gav upp sina försök efter samtal med Elisabeth.

”Hon är verkligen en förebild på konkret barmhärtighet. Mitt under den tyska ockupationen av Rom gömde hon flera judar i klostret på Piazza Farnese och ordnade där en provisorisk synagoga,” skriver Anders Arborelius, biskop för den katolska kyrkan i Sverige, i ett pressmeddelande.

Stod emot både nazister och kommunister under andra världskriget – nu blir svenska Elisabeth helgonförklarad.

Posted by Aftonbladet on den 16 december 2015

Vill du ha fler artiklar om historia ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.