67-årige Börje om skammen: ”Hemtjänsten tejpade fast blöjan på min kropp”

Hemtjänstens underbemanning eller rekrytering av okunnig personal är något som det larmas om från olika håll i landet just nu. En av de som fallit offer för olämplig personal är 67-årige Börje Alström.

Börje är fullt frisk mentalt men förlamades från midjan och neråt sedan han behandlades för malignt melanom förra året. Sedan dess är han beroende av assistans, men känner sig förnedrad av hur hans tillstånd hanteras av personal. När hemtjänsten använde målartejp för att tejpa fast Börjes blöja kände han att gränsen var nådd.

– Mycket är ju förnedrande när man är i den här sitsen, men jag försöker prata för alla, säger Börje.

Börjes liv vändes upp och ner för bara lite mer än ett år sedan när han fick diagnosen Malignt Melanom. Efter en behandling blev Börje förlamad från midjan och neråt, och fick plötsligt börja vänja sig vid att få hjälp av hemtjänstpersonal. Då hade Börje ingen aning om vilka förnedrande situationer han skulle hamna i, allt på grund av bristande kompetens.

En av de situationer som Börje refererar till är när hemtjänstpersonalen skulle tömma hans kateter, och det rann ut kiss i hela sängen.

– Det var ju urin som hade läckt ut i sängen. Så säger hon ”vet du hur man stänger den här?”. Ett par timmar senare tog jag upp den för att titta, då var den fortfarande inte stängd. Jag fick ringa trygghetsjouren, säger Börje Alström till SVT.

Han berättar även om ett tillfälle då han skulle fått blodförtunnande medicin, men den person som skickades ut hade inte tillstånd att medicinera honom med spruta.

Så svarar chefen för hemtjänsten

Chefen för hemtjänsten i Lundby medger att situationen med katetern skulle skötts på annat sätt.

– Absolut. Det har missats på något sätt här, säger Charlotte Björk, som uttalar sig mer här.

Börje riktar nu stark kritik mot hemtjänsten i Lundby i Göteborg, även om han menar att det inte rör varje anställd. Vissa har varit jättebra menar han.

 

Foto: TT

Se SVT:s inslag där de intervjuar Börje här. 

Dela för att stötta Börje och andra i utsatta situationer. Såhär ska det inte få gå till.